NAM: 'Geen opvallende seismische gebeurtenis voorafgaand aan beving van 3.4 bij Westerwijtwerd'

Foto: ANP/Jerry Lampen Foto: Jerry Lampen

De aardbeving van 3.4 bij Westerwijtwerd is woensdag niet vooraf gegaan door een opvallende seismische gebeurtenis.

Die conclusie trekt de NAM in haar vrijdag verschenen 48-uurs rapportage. Het rapport is verstuurd naar het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) en minister Eric Wiebes van Economische Zaken.

,,De beving vond plaats na een relatief rustige periode van het Groningen gasveld. In de twaalf maanden van 1 mei 2018 tot 1 mei 2019 had de zwaarst gemeten aardbeving een magnitude van 1.9 op de Richter Schaal'', schrijft de NAM.

Aardbevingsgevoelige gebied

Het concern wijst erop dat het epicentrum in het westelijk deel van het meest aardbevingsgevoelige gebied van het Groningen gasveld rond Loppersum ligt. ,,Dat is juist de regio waar de gaswinning sinds 2014 sterk gereduceerd is en sinds 2018 volledig is gestopt.''

De NAM schrijft in de rapportage dat het bedrijf zich 'er volledig van bewust is dat een aardbeving met deze magnitude het gevoel van onveiligheid bij de bewoners die boven het Groningen gasveld wonen verder versterkt'.

,,Zo lang er sprake is van gaswinning uit het Groningen gasveld zullen er aardbevingen zijn en dit is voor ons een niet makkelijk te accepteren realiteit. Wij kunnen ons ook inleven in het onbegrip en de weerstand tegen de gaswinning in de regio.''

Verder onderzoek

De komende weken doet de NAM nog verder onderzoek naar deze beving en zal binnen twee weken komen met een nadere analyse.

Later meer.

Nieuws

menu