NAM: Krakersgezin kan voorlopig in boerderij Middelstum blijven

De familie Koster, die vroeger in de boerderij woonde, op bezoek bij de krakers.

De krakers van de karakteristieke boerderij in Middelstum hoeven niet op korte termijn te vertrekken. De NAM zal ze voor het nieuwe jaar niet laten uitzetten. Dat zegt NAM-woordvoerder Hein Dek.

Marko Datema en Mariska de Lange uit Middelstum kraken de boerderij aan de Onderdendamsterweg sinds donderdagochtend. Ze willen het pand, dat eigendom is van de NAM, graag kopen. De NAM weigert dat, volgens het olie- en gasbedrijf verkeert de boerderij in zo’n slechte staat dat het moet worden gesloopt.

Medewerkers van de NAM overhandigden het stel donderdag aan het begin van de avond een brief. Jullie hebben twee dagen om te vertrekken, schreef de NAM, daarna starten we een uitzettingsprocedure.

Krakers Datema en De Lange keken daarom wat onrustig uit naar zaterdagavond. Wat zou de NAM gaan doen?

„Voorlopig niets”, zegt woordvoerder Dek. „In januari kijken we verder.”

De NAM zet de deur voor het sparen van de boerderij, die tot nu toe op slot zat, op een kiertje. „De kans dat de boerderij kan blijven staan is heel klein maar we zullen opnieuw met de gemeente Loppersum gaan praten”, zegt Dek. „We willen graag meedenken.”

De Lange en Datema zullen oud- en nieuw dus in hun geliefde boerderij doorbrengen, bijgestaan door vele Groningers die het gezin bezoeken. Zaterdag kregen de twee onder meer visite van de familie Koster, die tot 2016 in de boerderij bij Middelstum woonde.

Nieuws

Meest gelezen

menu