NAM dreigde de gaskraan voortijdig dicht te draaien, blijkt uit geheim verslag

Gasinstallatie ANP

De NAM heeft in augustus 2018 gedreigd de gaskraan voortijdig dicht te draaien. Dat blijkt uit een verslag van een gesprek op het ministerie van Economische Zaken en Klimaat dat in handen is van RTV Noord.

NAM-directeur aardbevingen Thijs Jurgens sprak - samen met een collega - met vier ambtenaren over de aansprakelijkheid voor de gevolgen van de gaswinning.

De NAM wilde van die aansprakelijkheid af en weigerde te betalen voor de versterking van huizen die volgens de nieuwste normen veilig zouden zijn, maar waar al wel toezeggingen over de versterking waren gedaan.

Mocht het ministerie de aansprakelijkheid niet over laten gaan naar een andere partij, dan 'wordt NAM gedwongen om eerder het gasveld te sluiten dan wat praktisch is voor Nederland', staat in het verslag.

Lokale bestuurders te kritisch

Uit het verslag blijkt ook dat de NAM al in 2018 niet van plan is het contract met Centrum Veilig Wonen te verlengen, iets wat pas een jaar later officieel wordt. Tevens vindt NAM lokale bestuurders te kritisch en lijkt het bedrijf zich niets aan te trekken van de versterkingsplannen (die al door de Ministerraad en Tweede Kamer goedgekeurd zijn).

Jurgens wordt naar zijn zeggen in het gesprek overvallen door de mededeling dat NAM op moet draaien voor extra kosten om woningen gasloos te bouwen. Hij zegt, zo blijkt uit het verslag, dat dit wat NAM betreft 'geen onderdeel is van het veiligheidsprobleem'.  NAM zal deze kosten volgens hem dan ook niet dragen.

Nieuws

menu