NAM in overleg met omwonenden gasopslag Grijpskerk over sluiting

De NAM gaat omwonenden en bedrijfsleven nadrukkelijk betrekken bij het zoeken naar een nieuwe bestemming voor de gasopslag in Grijpskerk.

Een afvaardiging van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft dit donderdag toegezegd aan burgemeester Koos Wiersma en CDA-wethouder Hielke Westra van de gemeente Westerkwartier. In dat gesprek gaf de NAM een toelichting op haar intentie om het contract met GasTerra voor gasopslag in Grijpskerk per 2021 op te zeggen.

‘Niet rendabel meer’

Volgens de NAM is de gasmarkt de afgelopen tien jaar dusdanig veranderd dat gasopslag in Grijpskerk niet langer rendabel is. Daarom sprak de NAM eind vorig jaar reeds de intentie uit om het contract met GasTerra (handel en transport van gas) op te zeggen. De NAM wil niet af van de locatie in Grijpskerk als het komt tot sluiting van de gasopslag maar gaat in dat geval op zoek naar een andere bestemming.

Energietransitie

Burgemeester Wiersma en wethouder Westra toonden begrip voor deze keuze. Zij drongen er daarbij op aan dat de nieuwe bestemming moet passen in de energietransitie waar ons land voor staat. De gemeente vindt dat hierbij ook aandacht moet worden geschonken aan vragen die leven bij omwonenden over bijvoorbeeld de risico’s die verbonden zijn aan de sluiting van de gasopslag en de gevolgen voor het aangrenzende NAM-park.

Al snel in gesprek met diverse dorpsbelangen

Al op korte termijn gaat de NAM in gesprek met dorpsbelangen van Grijpskerk, Kommerzijl, Niezijl en Pieterzijl. Dat gebeurt in het bijzijn van een afvaardiging van het college van B en W.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Aardbevingen
menu