NAM is volledig om: pand Middelstum wordt niet afgebroken, maar verkocht

De boerderij met spandoek aan de Onderdendamsterweg in Middelstum.

De NAM wil het door aardbevingen beschadigde pand Onderdendamsterweg 13 in Middelstum niet meer afbreken maar verkopen.

,,Iedereen krijgt een kans een plan voor de toekomst van het pand te maken’’, zegt NAM-woordvoerder Hein Dek. De NAM stelt zich daarmee achter de gemeente die het pand als cultureel erfgoed wil behouden. Deze donderdag gaan het gasbedrijf en de gemeente rond de tafel om over de toekomst van de voormalige directeurswoning uit 1871 te praten. Er zou ‘een handjevol’ gegadigden voor het pand zijn.

Haaks op eerdere mededelingen

Dat het pand wordt verkocht, staat haaks op eerdere mededelingen van het gasbedrijf. Het pand zou in dusdanig slechte staat zijn, dat sloop onvermijdelijk was. Er zitten scheuren in muren en in de fundering. Het aardbevingsbestendig maken en opknappen zou onmogelijk zijn. Maar het rapport waarin dat staat, wil de NAM tot op heden niet vrijgeven.

Kluitje in het riet

Na aardbevingsschade verkochten de vorige bewoners in 2016 de woning aan de NAM en sindsdien staat het huis leeg. Twee Middelstumers, Marko Datema (39) en Mariska de Lange (38), willen er graag wonen en namen een half jaar geleden contact op met de NAM. Ze werden naar eigen zeggen steeds met een kluitje het riet in gestuurd en besloten het pand te kraken. Na kerst, vorige week donderdag, trokken ze erin en woensdag verlieten ze de woning na de toezegging van de NAM dat het behouden blijft.

Nu het pand te koop komt, gaan ze zeker een plan indienen, zegt Datema. ,,Natuurlijk afhankelijk van de voorwaarden en de kosten. En we blijven in de gaten houden wat er gebeurt als mensen bijvoorbeeld alleen de voorgevel willen laten staan. Dat mag niet gebeuren. Dit pand is cultureel erfgoed en moet voor Groningen bewaard blijven.’’

Verboden toegang

Nadat de krakers het pand verlieten, controleerde een medewerker van de NAM het huis en sloot het af. Op het hek hangt nu een bordje: Verboden toegang.

Nieuws

Meest gelezen

menu