Groningers kunnen gebouwensensors van NAM overnemen, maar hoe zinvol is dat? 'NAM kiepert het over muur'

Groninger Herman Damveld is een van de eigenaren van een gebouwensensor. Foto: Archief Reyer boxem

Groningers met een gebouwensensor van de NAM mogen die gratis overnemen, nu het netwerk stopt. Dat zegt minister Wiebes. Is het een goede oplossing?

Nadat de NAM eind vorig jaar bekend maakte de stekker uit het sensornetwerk te trekken, kwam er veel kritiek. Het netwerk, dat in 2014 met veel bombarie werd gepresenteerd, bestond uit 350 sensoren in evenzoveel huizen kriskras door Groningen. De meetapparatuur laat zien aan welke seismische krachten een pand wordt blootgesteld.

Geen wetenschappelijke waarde meer

Het netwerk kwam er mede omdat er in Groningen weliswaar heel wat wordt gemeten, maar vooral ondergronds. Aan welke krachten huizen worden blootgesteld, was aanvankelijk veel minder duidelijk. De NAM nam TNO in de arm om het netwerk te exploiteren.

Tot eind vorig jaar, toen het gasbedrijf liet weten dat de metingen geen wetenschappelijke waarde meer hadden. Pogingen de apparatuur over te doen aan Groninger instellingen zoals de RUG en de Hanzehogeschool bleven vruchteloos.

Na kritische vragen in de Tweede Kamer werd in januari besloten de ontmanteling tijdelijk stil te leggen. Maar minister Wiebes legt de NAM geen strobreed meer in de weg. In een brief aan de Kamer onderschrijft hij de bewering van de NAM dat de sensoren geen wetenschappelijke meerwaarde hebben.

Nieuwe eigenaar verantwoordelijk voor functioneren

De ontmanteling kan doorgaan. Burgers die hun meter graag houden, mogen hem gratis overnemen van de NAM. Die heeft beloofd uit te leggen hoe mensen de apparatuur met een pc kunnen verbinden en zo uit kunnen lezen.

De NAM zal binnenkort alle eigenaren van een huis met een sensor benaderen en hen vragen of de sensor weggehaald moet worden, of dat de bewoner hem wil houden. Maar, waarschuwt Wiebes: ,,Het aansluiten en functioneren is echter de verantwoordelijkheid van de (nieuwe) eigenaar, evenals eventueel onderhoud en kalibratie, of het later alsnog verwijderen van de sensor.’’

Sandra Beckerman (SP): NAM kiepert het over de schutting

SP-Tweede Kamerlid Sandra Beckerman vraagt zich af of bewoners blij moeten zijn met het aanbod. ,,Het is wel heel schamel. De NAM kiepert het over de schutting. Dat is jammer, want mensen willen weten wat er in de ondergrond gebeurt en daar hielp het netwerk bij. Wiebes heeft er geen zin in. De Hanzehogeschool heeft wel degelijk interesse getoond, maar hij gaat niet met ze in gesprek. Want als daar concreet resultaat uit komt, kost het hem natuurlijk geld. En Wiebes zegt niets over de kosten. Geld is de bottleneck.’’

'Netwerk heeft ook maatschappelijke meerwaarde'

Volgens Beckerman wordt er zo een kans gemist om een bruikbaar netwerk in stand te houden. ,,Behalve wetenschappelijke waarde heeft het zeker ook maatschappelijke meerwaarde. Je zou het dan anders moeten inrichten, maar ik ben bang dat er zo niets van terechtkomt.’’

Een expert plaatst vraagtekens bij de overdracht van de apparatuur aan de bewoners. ,,Je zit dan met het uitlezen en het kalibreren van de sensoren. Een paar nerds krijgen dat wel voor elkaar, maar voor de meeste bewoners geldt dat natuurlijk niet. Die lopen vast.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu