NAM koopt Plaats Melkema in Hunzinge

Het gaat niet goed met Plaats Melkema, een rijksmonument in Hunzinge.

De NAM heeft De Plaats Melkema in Huizinge gekocht. Het karakteristieke horeca-etablissement in het hart van het aardbevingsgebied is al enige tijd om veiligheidsredenen gesloten.

De NAM heeft De Plaats Melkema in Huizinge gekocht. Het karakteristieke horeca-etablissement in het hart van het aardbevingsgebied is al enige tijd om veiligheidsredenen gesloten.

Zeker is dat de beeldbepalende kop-hals-rompboerderij bouwkundig wordt versterkt. Het pand liep in 2012, bij de zwaarste beving van 3,6 op de schaal van Richter, zware schade op.

De Plaats Melkema was in handen van Wessel Zijp. Over het bedrag dat de eigenaar voor het historische pand heeft ontvangen worden geen mededelingen gedaan.

Kostbaar erfgoed

Wanneer en op welke wijze De Plaats Melkema wordt aangepakt, is nog niet bekend. Volgens NAM-woordvoerder Sander van Rootselaar zijn onderzoeken naar de restauratie van kostbaar erfgoed in volle gang. „De aankoop van het pand geeft ons enige ruimte om daarin de goede keuzes te maken.”

Corrie Boer van Libau, de adviesorganisatie die ‘waakt' over het Groningse erfgoed, vindt ook dat de NAM niet overhaast te werk moet gaan.

„Bij de bouwkundige versterking van dit soort panden gaat het om grote bedragen. Je kunt het maar één keer fout doen.” Boer doelt op het behoud van karakteristieke elementen in de boerderij.

Verwarmen

Tegelijkertijd kan bij herbestemming worden aangedrongen op aanpassingen, omdat het gebouw ook economisch vruchtbaar moet zijn.

Zo viel De Plaats Melkema na de vorige restauratie bij een koude winter moeilijk te verwarmen. Daardoor bleven de mogelijkheden voor een succesvolle exploitatie beperkt.

Boer, tevens voorzitter van een taskforce die Nationaal Coördinator Hans Alders adviseert over het behoud van kostbaar erfgoed, kijkt verder dan De Plaats Melkema.

„Inventariseer het erfgoed. Herstel schade en kijk naar herbestemming. En ook al studeer je nog op bouwkundige versterking, zorg er voor dat gebouwen goed in het onderhoud staan.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Aardbevingen
Het Verdwenen Groningen
menu