NAM krijgt boete voor lekkage aardgascondensaat in Farmsum

Het tankenpark in Farmsum. Foto: Archief DvhN/Jan Zeeman Foto: Jan-Zeeman

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) twee boetes van in totaal 125.000 euro opgelegd. Het OM vindt dat het bedrijf niet voldoende zijn best heeft gedaan om twee lekkages van schadelijke stoffen, in Farmsum en Collendoornerveen, te voorkomen.

Oktober 2018 lekte er dertig kubieke meter aardgascondensaat vanaf het tankenpark van de NAM in Farmsum in een kanaal. Een aantal inwoners van Farmsum meldde gezondheidsklachten.

Een paar maanden later, begin 2019, lekte er ruim een kubieke meter ontzwavelingsvloeistof in een sloot naast een NAM-locatie in het Overijsselse Collendoornerveen.

NAM investeert in dorpshuis Farmsum

Volgens het OM is de NAM ten tijde van de lekkages tekortgeschoten, maar heeft het bedrijf inmiddels maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. Ook heeft de olie- en aardgasgigant alle schadekosten betaald, een bedrag van meer dan 1,3 miljoen euro in totaal.

De NAM zegt naast het betalen van de boete en de opruimkosten ook voor 75.000 euro te gaan investeren in de verbouwing van het dorpshuis van Farmsum.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu