NAM na eigen onderzoek: 30.000 liter giftig condensaat uit tankenpark gelekt

Medewerkers aan het werk met het opruimen van het aardgascondensaat op het Afwateringskanaal in Farmsum. Volgens NAM-onderzoek is op dinsdagnacht 2 oktober in twee uur tijd dertig kuub van dit giftige en explosieve spul weggelekt van haar tankenpark. Foto Archief De Vries Media

Bij het lek op het tankenpark van de NAM in Farmsum is in totaal bijna 30.000 liter aardgascondensaat weggelekt in het riool.

Dat meldt de NAM op basis van eigen onderzoek. Volgens het gasconcern beperkt de lekkage zich tot de nacht van dinsdag 2 op woensdag 3 oktober. Toen is gedurende twee uur bijna dertig kuub giftig en explosief condensaat in het riool gelopen.

Olieachtige vlek

Volgens de NAM is slechts een deel van deze vloeistof vanuit een opvangtank via het riool in het oppervlaktewater beland. De donderdag na het lek ontdekten omwonenden dat in de vorm van een stinkende olieachtige vlek op het Afwateringskanaal.

Het lek is veroorzaakt door een samenspel van factoren: er was een storing in een pomp, een klep was defect en er is niet tijdig gereageerd op signaleringen. De NAM zoekt nog verder naar dieperliggende oorzaken. Dat onderzoek duurt nog enkele maanden.

NAM wil risico minimaliseren

Het gasconcern betreurt het incident en zal omwonenden en betrokkenen blijven informeren over de nasleep van het lek. De NAM wil er alles aandoen om het risico op dit soort incidenten in de toekomst te minimaliseren.

In dat kader zegt het concern inmiddels al gevolg te hebben gegeven aan de aanvullende veiligheidseisen die het Staatstoezicht op de Mijnen vrijdag naar buiten bracht. De toezichthouder heeft daarover donderdag met de NAM afspraken gemaakt.

Eerder sein ‘hoogste alarm’

Volgens de NAM geldt nu eerder de hoogste alarm-prioriteit als het condensaat-peil in de opvanggtank boven de gevarenzone stijgt. Ook is er een een afsluiter aangebracht tussen deze ‘lekbak’ en het hemelwaterriool. Verder is een aantal kleppen uit bedrijf genomen of gerepareerd en waakt voortaan ook buiten kantorenuren een ‘operator’ over het tankenpark.

Nieuws

menu