NAM stopt met sensornetwerk in aardbevingsgebied

Foto: Archief/ANP

De NAM stopt met een groot sensorennetwerk in het aardbevingsgebied. Op 1 december gaat het offline.

Het gaat om 350 gebouwsensoren, waarmee vanaf 2014 metingen zijn verricht. Op 1 december trekt de NAM de stekker eruit. Op die datum loopt ook het contract met TNO af, dat het netwerk exploiteert.

Volgens een woordvoerder leveren de metingen geen nieuwe inzichten meer op. ,,We leren niets nieuws meer en hebben daarom besloten er mee te stoppen. We hebben het ook voorgelegd aan het Staatstoezicht op de Mijnen en dat gaat akkoord met het stoppen van de metingen.’’ SodM vindt dat het netwerk weinig toegevoegde waarde heeft voor het toezicht of wetenschappelijk onderzoek.

Ontmanteling

Daar komt bij dat het gasbedrijf zich geleidelijk aan terugtrekt uit de gaswinning in het Groningenveld, die in 2022 helemaal wordt beëindigd. Zo is deze week ook de voorbereiding van de ontmanteling van een gaslocatie bij Ten Post begonnen.

Alle gebouweigenaren die meedoen aan het netwerk hebben een brief gekregen van de NAM waarin die meldt dat wordt gestopt met het netwerk.

De NAM heeft de afgelopen maanden vergeefs gezocht naar een partij om het netwerk in zijn huidige vorm over te nemen. Dat heeft volgens de woordvoerder nog niets opgeleverd. Op de vraag hoeveel een geïnteresseerde mee moet nemen, zegt hij: ,,Je praat wel over tonnen. Het is een kostbaar netwerk.’’

Magnitude

Met het netwerk zijn de afgelopen jaren tien aardbevingen met een magnitude van 2,5 en hoger geanalyseerd. Er is overigens ook nog een tweede netwerk in Groningen dat wordt beheerd door het KNMI en dat blijft functioneren.

Nieuws

Meest gelezen

menu