NAM voert overleg over overdracht monumenten

De Geertsemaheerd in Slochteren.

De NAM wil het opknappen van rijksmonumenten in het aardbevingsgebied overlaten aan instanties die daarvoor zijn opgericht.

Dat zegt woordvoerder Hein Dek van de NAM. Het bedrijf is momenteel in onderhandeling over de overname van de boerderij Zuidpool bij Usquert. Dit pand met de status rijksmonument is in 1852 gebouwd.

De NAM verkreeg eerder al de Geertsemaheerd in Slochteren, de Melkemaheerd in Huizinge en de Occo Reintiesheert in Stedum in bezit. Deze panden staan sinds de overname leeg.

Wettelijke bescherming

Tweede Kamerlid Henk Nijboer (PvdA) maakt zich daar grote zorgen over en heeft vragen gesteld aan minister Henk Kamp van Economische Zaken en minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Nijboer is benieuwd wat de NAM met de monumenten gaat doen.

,,We gaan zeker niet slopen. Die gebouwen hebben wettelijke bescherming”, zegt Dek.

Met erfgoedorganisaties wordt druk overleg gevoerd om de monumenten over te dragen. Dek verwacht hier over enkele weken helderheid over.

De erfgoedinstanties willen de monumenten wel overnemen, maar zijn nog in onderhandeling over de ‘bruidsschat’. ,,We willen dat de monumenten goed verzorgd worden. Het kan niet zo zijn dat de NAM er tot in lengte van jaren voor moet betalen’’, aldus Dek.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Aardbevingen
menu