NAM weigert deel van de kosten versterking aardbevingsgebied Groningen betalen. Juridische strijd tussen overheid en NAM: 'Kabinet zal geen middel onbenut laten'

Het hoofdkantoor van de NAM in Assen. Foto: Marcel Jurian de Jong

De NAM weigert een deel van de kosten voor de versterkingsoperatie in Groningen te betalen. Het bedrijf vindt dat de overheid zich niet aan de gemaakte afspraken houdt. Het demissionair kabinet laat het er niet bij zitten en bereidt zich voor op een juridische strijd.

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) betaalt de laatste drie facturen - waarvan twee nog openstaan - voor zestig procent. Het gaswinningsbedrijf meent dat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) de facturen voor de versterkingsoperatie onvoldoende onderbouwt en dat de doorbelasting van de kosten voor de versterking niet volgens de afspraken verloopt.

Het rijk declareert de kosten die de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) en het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) maken voor het versterken van huizen en het afhandelen van schade in Groningen bij de NAM. Die heeft eerder aangekondigd niet alle kosten te willen betalen.

In april tikte de accountant van de NAM, eigendom van Shell en ExxonMobil, het bedrijf al op de vingers. De accountant stond toen al niet langer toe dat de NAM zonder adequate toelichting miljoenen naar de overheid overmaakt.

,,We kunnen niet goed controleren waar we voor betalen en zitten al een tijd in deze impasse’’, zegt directeur Johan Atema van de NAM. Hij heeft vrijdag een afspraak met demissionair Blok om de situatie te bespreken.

Kabinet bereidt zich voor op juridische strijd

Demissionair ministers Stef Blok van EZK en Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) zijn het niet met de NAM eens en schrijven aan de Tweede Kamer dat het bedrijf gewoon moet betalen. Daar gaan ze dan ook streng op toezien. Het demissionair kabinet bereidt zich daarom voor op een juridische strijd met de NAM en ‘zal daarbij geen juridisch middel onbenut laten’.

De NAM wil eerst met de ministers in gesprek. ‘De NAM heeft zich welwillend opgesteld en ondanks haar bezwaren toch een groot deel van de facturen onder protest betaald’, aldus het bedrijf. De NAM benadrukt dat kosten, zowel die voor schade als de voor veiligheid benodigde versterkingskosten, voortkomend uit aardbevingen door de gaswinning worden betaald.

Geen invloed op inwoners van Groningen

Ollongren stelt in de brief dat de NAM op afstand staat en de discussie tussen het bedrijf en het kabinet ‘geen enkele invloed heeft op de besluiten en uitvoering van de schadeafhandeling en versterking’. ,,Bewoners in Groningen ondervinden geen last van de discussies die ik met de NAM voer’’, schrijft de minister.

Dat benadrukt ook directeur Johan Atema van de NAM. ,,Wat ik tegen gedupeerden wil zeggen, is dat Groningen hier niets van merkt. Niemand in Groningen heeft hier last van.’’

Donderdag moet hij tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer uitleg geven over de uitspraken die hij in mei deed, toen hij onder andere zei dat in het aardbevingsgebied in Groningen slechts 50 huizen versterkt hoeven te worden. Daarbij zijn ook president-directeur Marjan van Loon van Shell en general manager Rolf de Jong van ExxonMobil aanwezig. ,,Dan krijg ik vast ook vragen over de rekeningen’’, zegt Atema.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu