NAM ziet geen rol voor gaswinning uit Groningenveld na 2022

Ontmanteling van een gaswinningslocatie in Ten Post. Foto: Archief Kees van de Veen

Het Groningenveld na 2022 openhouden is volgens de NAM ‘onnodig en onwenselijk’. Het aardgasbedrijf schrijft dat in een bezwaar tegen het plan van minister Eric Wiebes over de gaswinning voor het komende jaar.

De organisatie keert zich met dit bezwaar tegen de wens van minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat om het veld na 2022 nog vier jaar beschikbaar te houden in geval van nood, tijdens een extreem strenge winter bijvoorbeeld. In 2026 wil Wiebes het gasveld definitief sluiten.

De NAM voelt daar echter niets voor. De organisatie stelt dat een reserverol onwenselijk is voor de Groningers en betrokkenen.

Onnodig en onwenselijk voor Groningen

Om Groningen als reserveveld te kunnen gebruiken, moet op een bepaald minimumniveau gas worden gewonnen. De NAM vergelijkt het met het stationair laten draaien van een auto. Dat betekent dat het veld niet definitief kan worden gesloten in 2022.

Bovendien is het onnodig, stelt de organisatie: ‘omdat er alternatieven zijn om toch tot sluiting in 2022 over te gaan zonder Groningen als back-up’. Die alternatieven moeten nog wel worden onderzocht.

Het aardgasbedrijf vraagt het ministerie daarom onderzoek te doen naar manieren om, ook in uitzonderlijke situaties, aan de gasvraag te kunnen voldoen zonder het Groningenveld open te houden als reserve.

Vorig jaar besloot minister Wiebes dat de Groningse gaskraan in 2022 wordt dichtgedraaid. De voorbereidingen daarvoor zijn al gestart. De gaswinningslocatie in Ten Post is inmiddels ontmanteld en er wordt minder gas gewonnen in het gebied.

Nieuws

Meest gelezen

menu