NCG start nieuwe ronde opkopen van woningen in aardbevingsgebied

Aardbevingsschade in Zeerijp. Foto: archief DvhN.

De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) start een nieuwe ronde van het ‘Koopinstrument’. Woningeigenaren met een huis in de kern van het aardbevingsgebied kunnen zich vanaf maandag aanmelden voor het opkopen van hun woning.

Woningeigenaren moeten wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet de woning in het aardbevingsgebied staan: op de website van NCG staat een overzicht met postcodes die vanaf dit jaar in aanmerking komen voor het Koopinstrument. Verder moet de aanvrager eigenaar en bewoner zijn van de woning of deze via een erfenis hebben gekregen en moet de woning een aaneengesloten periode van minimaal acht maanden aantoonbaar via een makelaar openbaar te koop staan.

Dertig huizen opgekocht

Dit is de tweede aanvraagronde van het Koopinstrument in 2020. In het voorjaar hebben 32 woningeigenaren een aanvraag gedaan waarvan dertig voldeden aan de voorwaarden. Het NCG had toen een budget van tien miljoen euro om huizen op te kopen.

Bijzondere omstandigheden

Woningeigenaren met bijzondere omstandigheden krijgen voorrang op eigenaren waarvan de woning alleen langdurig te koop staat. Bijzondere omstandigheden zijn bijvoorbeeld een medische indicatie, familieomstandigheden of woon-werkafstand. Sinds dit jaar wordt ook significante schade door mijnbouw als bijzondere omstandigheid aangemerkt.

Selectie

Aanmelden kan van maandag 14 september tot en met zondag 11 oktober 2020 via het formulier op de website van Nationaal Coördinator Groningen. Informatie over voorwaarden en procedure is hier ook te vinden. Na selectie in oktober en november horen aanvragers of ze zijn geselecteerd voor deelname aan het Koopinstrument.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu