NVJ-secretaris Thomas Bruning over molotovcocktails door raam van woning journalist Willem Groeneveld: 'Dit is poging tot moord'

Thomas Bruning

Thomas Bruning, secretaris van journalistenvakbond NVJ, neemt de aanslag met molotovcocktails op de woning van de Groningse journalist Willem Groeneveld zeer hoog op.

,,Molotovcocktails door de ramen, dat kwalificeer ik als een poging tot moord”, zegt Bruning. ,,Dit had héél anders kunnen aflopen.”

,,We weten al een hele tijd van de bedreigingen en intimidaties aan het adres van Willem, als gevolg van zijn journalistieke werk.” Twee jaar geleden werden bij hem stenen door de ruiten gegooid. ,,Allemaal onacceptabel, maar dit is weer van een andere orde. Dit nemen we heel hoog op. Dat dit alles op het huisadres van Willem gebeurt, maakt het extra ingrijpend.”

‘Andere vorm van beveiliging’

Verslaggever Groeneveld van Sikkom krijgt al enige tijd een vorm van politiebeveiliging, maar dit is naar de mening van Bruning niet voldoende. ,,We moeten voor Willem naar een hele andere vorm van beveiliging toe. Hier gaan we ons vanuit PersVeilig ook heel hard voor maken.”

PersVeilig is het initiatief van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), het Genootschap van Hoofdredacteuren, de politie en het Openbaar Ministerie (OM) en heeft tot doel ‘de positie van journalisten te versterken tegen geweld en agressie op straat, op social media en/of via juridische claims’.

,,De mensen die voor deze aanslag verantwoordelijk zijn moeten voor de rechter komen en verdienen hele forse straffen”, vindt Bruning. ,,Om ook aan anderen duidelijk te maken dat aanslagen op journalisten keihard afgestraft worden.”

Nieuws

menu