Na 100 jaar valt het doek voor café Friescheveen in Haren. Te weinig aanwas en achterstallig onderhoud doen de deuren dicht

Café Friescheveen aan de Meerweg in Haren. Archieffoto: DVHN

De deuren van café Friescheveen aan de Meerweg in Haren zijn sinds zaterdag gesloten en blijven dicht.

Oorzaak is een combinatie van een teruglopend aantal bezoekers en achterstallig onderhoud aan het pand.

Tegenover OOG TV zegt Jean Paul Dubois dat het financieel niet langer rendabel was om het café draaiende te houden. Hij was met zijn vrouw Amber de beoogde opvolger van zijn moeder Gini die het café jarenlang runde.

De uitspanning is in Groningen bijzonder bekend, onder meer vanwege de verhuur van roeiboten.

Wat de sluiting voor gevolgen voor het pand heeft, is nog onbekend. Dubois vermoedt dat het gebouw wordt gerenoveerd, dan wel - uit het oogpunt van leeftijd - tegen de vlakte gaat voor nieuwbouw.

Even een borrel halen

Café Friescheveen ontstond in 1907 toen mensen de boot van boer Visser gebruikte om te vissen op het Friescheveen. Visser gebruikte de boot zelf om koeien over te brengen. Na afloop van de tocht op het meer bleven de vissers een borrel drinken. In 1920 werd Friescheveen een volwaardige horecazaak.

Jarenlang was er onenigheid met de provincie over een onteigeningsprocedure voor een ecologische verbindingszone, tussen de Drentsche Aa en het Paterswoldsemeer. Daarover onderhandelden Gini en haar in 2017 overleden man Harry sinds 2012 met Groningen. Dat liep in 2019 goed af, maar vervolgens kwam corona en lagen alle activiteiten van het café stil - inclusief het onderhoud.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu