Na 25 jaar is de kogel door de kerk: per 1 september handhaaft Midden-Groningen op het onrechtmatig bewonen van vakantiehuizen

Met ingang van 1 september gaat de gemeente Midden-Groningen handhaven op, wat heet, onrechtmatige bewoning van vakantiewoningen in Midden-Groningen.

Ook op De Leine (het Smurfendorp) in Kropswolde wordt met ingang van 1 september door Midden-Groningen gehandhaafd op het onrechtmatig bewonen van vakantiehuizen.

Ook op De Leine (het Smurfendorp) in Kropswolde wordt met ingang van 1 september door Midden-Groningen gehandhaafd op het onrechtmatig bewonen van vakantiehuizen. Foto Peter Wassing

Dat heeft het college van burgemeester en wethouders dinsdagmorgen 25 mei 2021 besloten. Dat mag met recht een historisch besluit genoemd worden, aangezien daar bijna een kwart eeuw over is gesoebat.

Alvorens er een klap met de hamer op werd gegeven is het begrip ‘illegale’ bewoning vervangen door ‘onrechtmatige’ bewoning. Alle betrokkenen krijgen een brief van de gemeente.

Kwetsbare gevallen uitfilteren

Het besluit wordt 1 juni rechtsgeldig en met ingang van 1 september wordt er daadwerkelijk gehandhaafd. Tot die tijd wil de gemeente de kwetsbare gevallen uitfilteren en moeten een aantal praktische zaken geregeld worden.

Per park (De Leine in Kropswolde, Borgmeren in Harkstede, De Otter en Hoogenboom Villapark aan het Schildmeer), worden door loting telkens twee adressen aangewezen voor handhaving. De uitkomst van de loting, die gebeurt onder toezicht van een notaris, wordt niet openbaar gemaakt.

Beginselplicht tot handhaving

Gevraagd naar het waarom, antwoordt wethouder Jan Jakob Boersma (ChristenUnie) dat de gemeente een beginselplicht tot handhaving heeft.

,,Het voornemen om te handhaven is vorig mei al kenbaar gemaakt. Daarmee wordt uitvoering gegeven aan een besluit van de raad van de voormalige gemeente Hoogezand-Sappemeer.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu