Na Bert Visscher en Bram Douwes doet nu Joost Oomen mee aan De Slimste Mens. 'Philip Freriks en Maarten van Rossem houden niet op met beppen'

Joost Oomen, literair talent van dit jaar en voormalig stadsdichter van Groningen, maakt maandagavond zijn opwachting in de populaire televisiequiz De Slimste mens. Gaat hij Bram Douwes achterna?

Joost Oomen doet mee in De Slimste Mens.

Joost Oomen doet mee in De Slimste Mens.

Joost, word jij net zo’n spraakmakende verschijning als Bram Douwes in De Slimste Mens?

,,Geen idee. Dat moet het publiek uitmaken. Ik zal mijn best doen.”

Bram Douwes heeft op social media de zaak aardig aan de gang gekregen. Kijk jij uit naar de reacties op jouw optreden in het programma of ben je daar juist bang voor?

,,Nee, ik ga me verstoppen. Ik heb zelfs overwogen om maar gewoon op vakantie te gaan... Nee, ik overdrijf. Ik ben volgens mij best vriendelijk geweest daar in de studio dus ik hoop dat de kijkers ook lief zullen zijn.”

Je bent minder spraakmakend dan Bram Douwes?

,,Nou, Bram heeft toch ook niet zulke spraakmakende uitspraken gedaan? Hij zei het alleen allemaal héél hard! Daar is iedereen heel erg van geschrokken. Over het algemeen praat ik nog veel harder dan Bram. Dus... Dat heeft ook een beetje met enthousiasme te maken. Het is ook heel leuk hoor, in zo’n studio. je krijgt allemaal gratis mini-Marsjes en blikjes cola. Je wordt vanzelf druk van al die suiker.”

Was je verrast dat je werd uitgenodigd om mee te doen?

,,Nee. Ik was literair talent geworden van de Volkskrant . Volgens mij hebben ze er bij De Slimste Mens een soort traditie van gemaakt dat ze elke keer dat literaire talent uitnodigen. Ik had de uitnodiging al een klein beetje verwacht.”

Had je voor dit programma al enige ervaring in televisieland?

,,Ik ben ooit wel eens bij Mondo geweest, zo’n kunstprogramma. Ik heb nog nooit meegedaan aan een spelletje.”

Hoe heb je je voorbereid op De Slimste?

,,Ik heb veel geoefend. Ze hebben zo’n app, daar kun je op oefenen. Twee vriendinnen hebben me gecoacht. Die hebben het spel nagemaakt. Dan gingen we een avond oefenen. Ik heb maandenlang de NOS-app gelezen. Dat helpt ook ontzettend.”

Je wilde een goed figuur slaan?

,,Ja. Ik wilde wel mijn best doen. Dit is toch wel weer wat anders.”

Je moet natuurlijk ook wel, want je voorgangers Bert Visscher en Bram Douwes hebben in de quiz goed gepresteerd.

,,Ja...hahaha, ik mag nog niet zeggen of ik het goed heb gedaan of niet.”

Hoe was de omgang met presentator Philip Freriks en eenmansjury Maarten van Rossem?

,,O, dat zijn heel vriendelijke ouwe meneertjes. Heel lief, heel aandoenlijk. Het zijn een soort Buurman en Buurman die niet ophouden met beppen.”

Net als Bram Douwes kan Philip Freriks ook best hard praten.

,,Ja, iedereen in zo’n studio is natuurlijk dolenthousiast. Het is ook leuk werk, dan ga je ook wel een beetje over de top van je kunnen. Zeker Maarten van Rossem blijft ook na de uitzending maar leuke verhalen vertellen. Hij heeft me uitgelegd waar je als oudere man op moet letten als je een nieuw zwart overhemd koopt. Dat dat lastig is met pasvorm en zo. Dat was heel interessant. Veel van geleerd.”

Die kennis hou je bij je, de komende jaren?

,,Ja, wat dat betreft ben ik er rijker uitgekomen dan dat ik er in ging, qua kennis.”

Als ik je zo beluister ben je wel enthousiast over het verloop van de opnames?

,,Ik heb er zeker geen spijt van. Het was heel gezellig.”

De Slimste Mens wordt maandagavond uitgezonden op NPO2, aanvang 20.40 uur.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu