Loppersum krijgt 'Wonen met een Plus': nieuwe seniorenwoningen en een ontmoetingsplek op loopafstand

De gemeente Eemsdelta, Zonnehuisgroep Noord, Woonzorg Nederland, Het Dorpshuis, Stichting Dorpsbelangen Loppersum, Cadanz Welzijn en Zorgcoöperatie Loppersum hebben dinsdag een sociaal contract ondertekend voor ‘Wonen met een Plus’. Foto: eigen foto.

Zeven partijen willen het Wiemersheerdgebied in Loppersum nieuw leven in blazen door er ‘Wonen met een Plus’ te realiseren. Een plek waar wonen, ontmoeten, ondersteuning en zorg samenkomen.

De gemeente Eemsdelta, Zonnehuisgroep Noord, Woonzorg Nederland, Het Dorpshuis, Stichting Dorpsbelangen Loppersum, Cadanz Welzijn en Zorgcoöperatie Loppersum hebben dinsdag een sociaal contract ondertekend. Daarmee beloven zij de komende twee jaar concreet aan de slag te gaan met ‘Wonen met een Plus’ voor alle inwoners van Loppersum.

‘Wonen met een Plus’ wordt een lokaal netwerk van diensten, ondersteuning en zorg. Het kan variëren van winkels die aan huis bezorgen of buurtvrijwilligers tot een centraal ontmoetingspunt. ‘Mensen willen zo lang mogelijk onafhankelijk wonen en soms lukt dat niet zonder ondersteuning. Het is dan prettig als er een woonomgeving in het dorp is waar mensen kunnen wonen met zorg, ondersteuning en sociale activiteiten dichtbij’, schrijven de initiatiefnemers.

Wiemersheerd lijkt goede plek

Zij hebben hun oog laten vallen op het gebied waar verzorgingshuis Wiemersheerd staat. Het plan is om de huidige gebouwen op het terrein gefaseerd te slopen, waarna er aardbevingsbestendige nieuwbouw voor in de plaats komt. Waaronder een zorggebouw met 40 studio’s en 64 zelfstandige huurwoningen voor senioren. Het verzorgingshuis verandert zo naar een verpleeghuis.

De organisatie kijkt hoe de woningen kunnen aansluiten op Het Dorpshuis aan de Wirdumerweg. Mogelijk vormt het gebouw straks een belangrijke ontmoetingsplek op loopafstand van Zonnehuis Wiemersheerd.

Het project krijgt geld uit Het Groninger Zorgakkoord; een miljoenenakkoord waarmee de zorg in Groningen een boost krijgt.

In Delfzijl is ook een ‘Wonen met een Plus’-project opgestart. In het centrum van Delfzijl worden appartementen gebouwd waar ook diensten als thuiszorg worden geboden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu