Na de nonnen en verpleegsters, nu de jongelui in zusterflat Winschoten

De Zusterflat, naast het voormalig Lucas ziekenhuis in Winschoten krijgt een nieuwe toekomst. Er wordt hard gewerkt om het flatgebouw om te toveren tot een appartementencomplex voor jongeren. De animo om er te wonen is groot.

David Maas, directeur WiMa Vastgoed en Jeroen Hemmes, projectmanager op een van de bovenste etages van de Zusterflat in Winschoten met zicht over Winschoten.

David Maas, directeur WiMa Vastgoed en Jeroen Hemmes, projectmanager op een van de bovenste etages van de Zusterflat in Winschoten met zicht over Winschoten. Foto: DVHN

De Zusterflat was met 27 meter ooit het hoogste gebouw van Winschoten. Negen etages telde de stenenkolos naast het Lucas ziekenhuis en het bood plaats aan meer dan honderd, vrijwel uitsluitend, vrouwelijke ziekenhuismedewerkers. Legio zijn de verhalen over wilde feesten, optredens van André van Duin, Ted de Braak en Lenny Kuhr, de kelder die vlak voor het weekend werd omgetoverd tot kroeg -De Bonte Kaketoe- en de nonnen die in de beginjaren streng toezicht hielden op wie naar binnen wilde ‘om stoom af te blazen’. Liefdes zijn er geboren en talloze gebroken.

Winschoter historie

De Zusterflat heeft nog altijd een iconische uitstraling, maar bovenal een historie waar Winschoten trots op mag zijn. Niet voor niets heeft David Maas, vastgoedondernemer en eigenaar van het complex, de geschiedenis in een boekje, ‘Het bonte leven in de Zusterflat’ , laten vastleggen. ,,Dat wordt een geschenk voor de nieuwe huurders. Zodat ze weten wat er decennia geleden allemaal heeft plaatsgevonden in deze flat.”

Het flatgebouw, geopend in 1968, is inmiddels gestript en krijgt een nieuw leven als appartementencomplex voor jongeren, maar er zijn ook zes eengezinswoningen. Maas noemt het een uitdaging om nieuw leven te maken van oude stenen. Dat heeft hij aangetoond met projecten in Assen -de Tasmantoren, maar ook in Winschoten met ‘t Pleintje en Night Fever. Ongeveer driehonderd appartementen heeft de ondernemer, met zijn vastgoedbedrijf WiMa, inmiddels in bezit. Stuk voor stuk huur en veelal geschikt voor studenten en jongeren. ,,Dat is de doelgroep waar ik op mik.”

In 2019 kwam hij in bezit van de Zusterflat. Maas rekent op een totale investering van ongeveer 2,6 miljoen euro. Hij trof een gebouw aan die technisch gezien goed was onderhouden. ,,Twee etages waren al lang niet in gebruik, maar voor de rest zag het er prima uit. Alleen was er meer asbest in verwerkt dan voorzien. Dat was een tegenvaller.”

Gemeente had nogal wat noten op zang

Een tegenvaller was ook de ‘strijd’ met de gemeente Oldambt. Die had nogal wat noten op zang. Zo wilde Maas naast appartementen ook studio’s realiseren voor jongeren tussen 18 - en 23 jaar. ,,Een doelgroep die eigenlijk nergens in Winschoten terecht kan voor een redelijke huurprijs.” De gemeente dacht er anders over. De appartementen moesten groter en daarmee het plan aangepast. ,,Ik was echt teleurgesteld, want waar moeten deze jongeren heen?”

Teleurstelling was er ook toen de gemeente haar veto uitsprak over de naam die Maas het gebouw wilde geven: Domeq, Slavisch voor huis/wonen, en een eerbetoon, hommage aan zijn overleden vader Eddy Maas. ,,Domeq heet ook mijn verhuur-organisatie. De gemeente vindt reclame maken aan de gevel niet passend. Tja...”

De doelgroep is dus jongeren. Maar Maas en zijn projectmanager Jeroen Hemmes waken er voor om het complex te vergelijken met een studentenhuis. ,,De appartementen, deels met balkon, zijn geschikt voor maximaal twee personen. Niet voor bijvoorbeeld elf studenten met een centrale keuken en douche”, zegt Hemmes. ,,We hebben ervaring met onze flat in Assen. Van de negentig appartementen wordt de helft gehuurd door studenten die in Groningen studeren. Een prima groep die niet voor overlast zorgt. Ze kijken wel uit. Nee, een conciërge stellen we niet aan. Is absoluut niet nodig.”

Scepsis verdwenen na open huis

Maas geeft eerlijk toe dat omwonenden van de Zusterflat ook met kritische vragen kwamen. ,,Maar nadat we een open huis hadden georganiseerd is de scepsis verdwenen. Sterker, er waren mensen die zeiden, ‘hier willen wij ook wonen’. En de omwonenden hebben liever een goed onderhouden en bewoonbaar gebouw dan een leegstaande flat.”

In het najaar worden dertien - van 47 appartementen opgeleverd en krijgen zes mensen de sleutel van hun eengezinswoning. In de zomer van 2022 moeten alle appartementen een huurder hebben. En dan is ook de penthouse op de bovenste etage klaar. ,,Er is nu al volop animo voor alles. Het loopt moeiteloos vol”, weet Hemmes. ,,Mooi hé, zo’n transformatie”, zegt Maas. ,,Dit vind ik prachtig. Oude gebouwen een nieuw leven geven. En met mij vele Winschoters.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu