Na twee jaar steggelen is het eindelijk zover: NCG geeft groen licht voor versterkingsexperiment Krewerd

De entree van Krewerd. Foto: Archief Jan Zeeman

Krewerd kan aan de versterkingsoperatie beginnen. De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) heeft het plan van aanpak van de inwoners van het dorp geaccepteerd.

Krewerd heeft twee jaar lang geijverd voor een pilot-status in het aardbevingsgebied. Nu de NCG akkoord is wordt Krewerd als eerste dorp in het bevingsgebied in zijn geheel veilig, energieneutraal en toekomstbestendig gemaakt.

Van bijna alle huizen zijn inmiddels de technische opnames gedaan. Met de instemming van NCG staat niets een snelle beoordeling nog in de weg.

Wat houdt het experiment ook alweer in?

Het experiment is een initiatief van dorpsbewoners. Zij waren het wachten beu en lanceerden zo’n 2 jaar geleden met behulp van architect Fons Verheijen een experiment.

De proef is tweeledig. Verheijen heeft samen met de bewoners een versneld beoordelingssysteem bedacht, waardoor veel sneller duidelijk is wat er aan een huis versterkt moet worden.

Daarbij gaan huiseigenaren zelf met een architect om tafel om te kijken hoe hun huis het mooist versterkt kan worden. En dat is handig, want de architect is ook aanwezig bij de gesprekken met deskundigen van de NCG. ,,Zij laten zich niet zomaar een oor aan naaien’’, zegt Verheijen. ,,Zij weten hoe het bouwen van huizen werkt en blijven betrokken tot aan de oplevering van de woning.’’

De zeggenschap van de operatie ligt volledig in het dorp zelf. De inwoners zijn verenigd in een dorpscoöperatie. In het eeuwenoude wierdendorp in de gemeente Delfzijl staan ruim veertig huizen en vrijwel alle bewoners zijn betrokken bij het project.

Pauzeknop

Sinds Wiebes op de pauzeknop van de versterkingsoperatie drukte, ligt het experiment stil. Burgemeester Gerard Beukema heeft meerdere malen uitgesproken dat hij wil dat het experiment wordt voortgezet. Hij is van mening dat dit tijd en geld scheelt en staat faliekant achter het project.

In april gaf Beukema aan dat de gemeente zelf op zoek wilde gaan naar ingenieurs om de beoordeling op zich te nemen. „Wij zoeken naar een oplossing om het experiment door te laten gaan. Op dit moment zoeken wij zelf de beoordelingscapaciteit op de markt’’, zei hij toen.

En nu?

Verheijen is druk bezig om de architecten die eerder al hun waardering voor het project hebben uitgesproken, aan te schrijven. Hij verwacht dat in februari de eerste snelle beoordeling plaatsvindt en dat er in maart een plan ligt voor de eerste woningen. ,,Het is de bedoeling dat binnen drie jaar heel het dorp klaar is.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu