'Het is anders, en een beetje zoeken': Na twee weken coronasluiting opent boekhandel Van der Velde in Groningen de deuren weer

Boeken. Foto: Pixabay

Vooral in het belang van het personeel sloot boekhandel Van der Velde alle vestigingen in de tweede week van maart. Nu gaan de winkels weer voorzichtig open. De boekhandelaar is niet de enige: steeds meer bedrijven durven het weer aan.

Bij de Van der Velde-vestiging in Assen en die aan de Grote Markt in Groningen kon het publiek vanaf afgelopen donderdag weer terecht. Zaterdag gaat ook de winkel aan het A-kerkhof in Groningen weer open. De winkels werken tijdelijk wel met beperkte openingstijden en blijven tijdens koopavonden gesloten.

Van angst en onduidelijkheid naar ‘zo kan het eigenlijk wel’

„Twee weken terug was er nog veel angst en onduidelijkheid waar je nou goed aan deed”, zegt Van der Velde. „We zagen allerlei ketens sluiten, er was nog kans op een complete lockdown. Dan vraag je je toch af: waarom blijf ik eigenlijk open? We hebben even een pas op de plaats gemaakt, om bij de medewerkers de druk van de ketel te halen.”

Naarmate het RIVM en de regering meer bekendmaakten over het coronavirus en de maatregelen die Nederland ertegen neemt, groeide bij Van der Velde en zijn personeel het gevoel: zo kan het eigenlijk best weer. „Als je de richtlijnen van het RIVM maar in acht neemt.”

Handen wassen, mandje gebruiken, niet blijven hangen

Dat doen de winkelmedewerkers dus. „Het is allemaal anders dan normaal en we zijn een beetje zoekende”, zegt Kim van Bekkum bij Van der Velde aan de Grote Markt. „Nu hebben we een aardig werkend systeem, vergelijkbaar met de supermarkten: er mogen niet teveel klanten tegelijk in de winkel, mensen moeten hun handen wassen voor ze binnenkomen en verplicht een mandje gebruiken.”

Van Bekkum en zijn collega’s hebben te krappe gedeeltes van het pand afgezet en de inrichting omgebouwd om zoveel mogelijk vloeroppervlak te krijgen. „En we vragen klanten ook om zo gericht mogelijk hun boodschap te doen. Normaal gesproken zijn we juist het soort winkel om even lekker te blijven hangen met een kopje koffie, maar het kan even niet anders.”

Het beleid stuit op ‘wisselende’ reacties, zegt Van Bekkum. „Veel van de klanten gaan er gelukkig goed mee om, maar niet iedereen is even begripvol.” Hij heeft goede hoop dat de situatie vanzelf went. „Het zal nu bij andere winkels ook wel zo gaan.”

‘Boek is in deze dagen ook een soort eerste levensbehoefte’

Want Van der Velde is niet de enige die de luiken voorzichtig weer open zet. Waar grote ketens (IKEA, Zara, H&M, Primark) hun winkels nog dichthouden, verwelkomen kleinere winkels toch weer een gedeelte van de dag klanten.

„Ik zie het om me heen bij steeds meer bedrijven, en ook in appgroepen van winkeliers”, zegt Van der Velde. Hij merkt dat klanten het waarderen. „Ook al is het niet de bedoeling om uitgebreid te gaan winkelen, voor sommige dingen moet je nu eenmaal even de stad in. Niet alleen eten is een eerste levensbehoefte, maar een boek, tijdschrift of spelletje om de dagen door te komen eigenlijk ook.”

Nieuws

Meest gelezen

menu