Na vijf jaar leegstand nieuwe toekomst in zicht voor De Apedans Groningen

Zeven jaar na het faillissement van de populaire Apedans en vijf jaar na het bankroet van kortstondig opvolger Saray is er eindelijk zicht op een nieuwe bestemming van het leegstaande complex aan de Rademarkt. Foto Archief DvhN

Met de aanstaande verkoop aan vastgoedondernemer Pieter Bakker komt na vijf jaar leegstand een nieuwe toekomst in zicht voor voormalig restaurant De Apedans in Groningen.

De nieuwe eigenaar gaat het pand aan de Rademarkt opsplitsen. Het restaurantgedeelte wordt teruggebracht tot de begane grond en op de eerste en tweede verdieping worden veertien luxe appartementen ingericht.

Nieuwe top op pand voor vijftien luxe appartementen

Bakker wil in september beginnen met de verbouwing. Om plek te kunnen bieden aan vijftien huurappartementen wordt de bovenverdieping uitgebreid met een nieuwe top. De gemeente heeft de bouwvergunning nu ter inspraak gelegd. De verbouw en uitbreiding neemt zes tot acht maanden in beslag.

Voor het restaurantdeel verwacht de vastgoedondernemer een definitief huurcontract te sluiten met restaurant Happyhappyjoyjoy. Zoals deze krant in februari meldde, wil deze Aziatische ‘streetfood’-keten in Groningen zijn eerste vestiging buiten Amsterdam openen. Het mondelinge akkoord wordt binnenkort bekrachtigd met de handtekeningen.

‘Mooi object staat al veel te lang leeg’

Bakker is blij met de nieuwe aanwinst voor zijn jonge maar snelgroeiende bedrijf, dat verspreid over de stad al verscheidene vergelijkbare kamer- en appartementencomplexen runt. ,,Het is een mooi object dat al veel te lang leeg staat.’’

De vastgoedondernemer neemt het Apedans-pand over van zijn collega Klaas Smit. De uitbater van onder meer het Pannekoekschip was sinds 1993 eigenaar van het complex. De verkoop wordt over twee weken betekend bij de notaris.

‘Opsplitsing geeft restaurant betere levenskansen’

Een lange rij horeca-ondernemers heeft na de faillissementen van De Apedans in 2012 en Turks specialiteitenrestaurant Saray in 2014 gekeken naar de kansen voor een nieuw restaurant. De enorme omvang, van 1000 vierkante meter, stond een herstart echter in de weg.

In de nieuwe situatie gaat het restaurantdeel terug naar 350 vierkante meter met een terrastuin. Daarmee is het pand volgens Bakker veel beter te exploiteren als horecalocatie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu