Naaktslakken glibberen massaal door deze bijzonder regenachtige zomer. 'Ze zijn ontzettend nuttig en vreten alles: hondenpoep, karton, papier en hooi'

Ze glibberen massaal over de weg en kronkelen door de tuin. De naaktslak heeft het deze natte zomer goed voor elkaar. Vervelend? Nee hoor, zegt ecoloog Jan Doevendans. ,,Slakken zijn ontzettend nuttig."

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Zijn er dit jaar ook echt meer naaktslakken? ,,Dat denk ik niet," zegt de Groningse ecoloog. ,,Een kwestie van meer of minder is een lastige vraag, want dan moet je ze echt tellen. We hebben deze zomer veel nat weer en dan zie je ze wat meer. En er zijn momenten dat het meer opvalt. Mensen zitten 's avonds graag lekker buiten. Dan zie je ze ook veel."

Hoewel de vakantievierende Nederlander over het algemeen liever een droge en zonnige zomer beleeft, zijn de vele regenbuien voor de naaktslak juist ideaal: ,,Vocht is heel belangrijk voor de naaktslak," legt Doevendans uit. ,,Dat smerige slijmspul dat iedereen vies vindt, hebben ze nodig om te bewegen. Vocht hebben ze nodig om te kunnen glijden. Als het droog weer is denken ze: ik blijf maar even thuis."

Veel betere omstandigheden voor de naakstlak dan voorgaande jaren

Voor slakken met huisje is dat overigens minder van belang. ,,Zij verliezen veel minder vocht dankzij dat huisje. Hun leven is een stuk stabieler," zegt Doevendans.

Boswachter ecologie Leon Luijten uit Groningen denkt echter wel dat er dit jaar meer naaktslakken rondkruipen: ,,Dat heeft inderdaad alles te maken met de nattigheid." Slakken leggen eitjes op beschutte, vochtige plekken: onder de grond, onder tuinafval, of onder stenen bijvoorbeeld. Afhankelijk van de soort leggen ze tussen de vijf en 300 eitjes per keer, soms wel meerdere keren per jaar.

De afgelopen jaren was het erg droog, maar dit jaar zijn de omstandigheden beter, vertelt Luijten. ,,Veel eitjes zijn afgelopen jaren verdroogd en kapot gegaan. Maar dit jaar zijn juist heel veel eitjes succesvol uitgekomen."

'Ik vind slakken leuk'

Bovendien komen ze deze zomer ook steeds vaker overdag van hun schuilplekjes vandaan, vertelt Luijten. ,,Naaktslakken zijn eigenlijk nachtdieren. 's Nachts is de luchtvochtigheid namelijk hoger. Maar vanwege het weer zijn ze nu ook overdag wat meer actief."

De slak kampt met een slecht imago. Ze eten graag moestuintjes leeg en laten een glibberig slijmspoor achter. ,,Ik heb er zelf dit jaar ook meer last van in de tuin dan andere jaren. Ik heb ook gaten in de hosta's. Maar die overleven het wel," vertelt Luijten. Toch is hij fan van de beestjes: ,,Ik vind slakken heel leuk. De diversiteit van mollusken in het algemeen is zo groot. Al vind ik slakken mét huisjes mooier hoor."

Slakken ruimen ook hondenpoep op

Bovendien zijn het hele goede opruimers, stelt de boswachter ecologie. ,,Slakken vreten alles. Ook heel veel afval. Zoals hondenpoep, bijvoorbeeld. Naast vlezig blad eten ze ook gewoon karton, papier en hooi. En ook dode soortgenoten. Het zijn echte alleseters en ze vervullen wel degelijk een rol in het ecosysteem."

Ook ecoloog Doevendans vindt dat we wat meer begrip moeten hebben voor de slak: ,,Het is een heel nuttig organisme. In het najaar, wanneer de bladeren van de bomen vallen, mag je blij zijn dat er schimmels zijn die die bladeren verteren. En dat er slakken zijn die de restanten van die schimmels en bladeren opruimen."

En wil je dan toch van die kruipers af? Dan kun je het beste een natuurlijke bestrijdingsmethode gebruiken volgens Doevendans. ,,Spuit er maar iets overheen, is vaak de neiging. Daarvan gaan slakken inderdaad dood. Maar als een vogel die slak dan weer eet, gaat die ook dood."

Verzamelen en verplaatsen

,,Aaltjes zijn nu populair. Slakkenaaltjes kun je gewoon in een potje kopen. Die eten slakken en eitjes van slakken op." Verzamelen en verplaatsen is ook een goede optie volgens de ecoloog.

,,Mijn vrouw ging wel eens de tuin in en plukte daar de naaktslakken weg. Die spoelde ze vervolgens door de plee," vertelt Doevendans. ,,Je kunt ze ook over de schutting gooien, maar ik weet niet of je daar je buurman erg blij maakt."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu