Kruisheren uit Ter Apel doen alsof ze thuis zijn in Belgisch openluchtmuseum Bokrijk

Regisseur Freek Lagerweij (links) was maandag uren in de weer bij de Belgische watermolen Foto: Crew Freek Lagerweij

In het Belgisch openluchtmuseum Bokrijk zijn maandag de laatste opnamen gemaakt voor een speelfilm over het klooster in Ter Apel.

In het museum nabij Genk staat een oude watermolen die lijkt op de molen die ooit bij het klooster in Ter Apel stond. ,,De molen speelt een rol in de film, daarom zijn we hier met onze crew en acteurs naar toe gereisd’’, zegt Freek Lagerweij.

De regisseur is ingehuurd door de directie van het nu als museum dienstdoende klooster. De directie wil bezoekers - onder meer door een korte speelfilm - beter laten beleven hoe het kloosterleven er in de zestiende eeuw uitzag, toen er nog Kruisheren woonden. De film gaat over twee kinderen die in de zestiende eeuw belanden en in en bij het klooster avonturen beleven.

Vergelijkbare molen

,,We hebben in Ter Apel opnamen gemaakt’’, aldus Lagerweij. ,,Maar de scènes bij de watermolen ontbraken nog. In Bokrijk staat een vergelijkbare molen. Het openluchtmuseum was bereid het deel waar de molen stond een dag voor het publiek af te sluiten.’’

En dus stond Lagerweij maandag uren bij de watermolen aanwijzingen te geven aan zijn crew, twee ‘Kruisheren’ en de twee in de tijd verdwaalde kinderen, gespeeld door Aart en Vera Wind.

De komende tijd wordt de film gemonteerd. ,,Hij is voor het eind van dit jaar klaar’’, zegt directeur Margriet van Klinken van museum Klooster Ter Apel.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu