Naast actiekamp Code Rood ook protestmars tegen gaswinning

Het actiekamp van Code Rood. Foto: Johan Wildeboer

Naast de zitblokkade van het Tankenpark van de Nam in Farmsum is er dinsdag ook een protestmars. Bedoeld voor mensen die de doelstelling van Code Rood wel ondersteunen maar een actie van burgerlijke ongehoorzaamheid net iets te ver vinden gaan.

Kamerlid Sandra Beckerman (SP) heeft al toegezegd mee te willen lopen. Organisator is Gerrie Ros (64) uit Loppersum. Zij is dagelijks op het actieterrein aan de Dieftilweg in Leermens te vinden. ,,Ik overnacht hier alleen niet. Dat zou onzin zijn als je zo dichtbij woont. Je ziet veel mensen uit het gebied overdag een kijkje komen nemen. Soms uit nieuwsgierigheid, meestal uit betrokkenheid.”

Ellende

Haar eigen betrokkenheid, als bewoner van het hart van het aardbevingsgebied, komt voor uit de ellende die ze om zich heen ziet. ,,Mijn buurman heeft anderhalf jaar niet in zijn eigen huis kunnen wonen. Ik ben mee geweest naar de Tweede Kamerdebatten. De antwoorden van de opeenvolgende ministers Kamp en Wiebes hebben me alleen nog maar kwader gemaakt.”

Ze ervaart de steun van Code Rood als een opsteker. ,,De actievoerders van Code Rood komen op voor het milieu en verzetten zich tegen de fossiele brandstoffen industrie. In Groningen kunnen je de vernietigende uitwerking daarvan zien. Vandaar dat ze ons een riem onder het hart komen steken.”

Ros is onder de indruk van het leven op het actiekamp. ,,Deze mensen zijn zo idealistisch en stralen zo’n kracht uit. De wereld zou er een stuk beter uitzien als er meer van deze mensen waren.”

Start in Delfzijl

De protestmars in Delfzijl start om 19.30 uur op de Vennen en zal daar na ongeveer een uur ook weer eindigen. De route leidt langs de zitblokkade bij het Tankenpark. ,,Om de mensen daar te steunen. Als spreker komt Gerwin Schorren van de Groninger Bodem Beweging, een van de organisatoren van de grote fakkeltocht in Groningen. Als tweede spreker hebben we een vrouw uit het gebied uitgenodigd. Geen bekende Groningse maar iemand die je het beste als slachtoffer van de gaswinning in dit gebied kunt omschrijven.”

De route is vastgesteld in overleg met de gemeente Delfzijl.

Nieuws

menu