Nachtburgemeester wil meer plakzuilen

Groningen moet meer plakzuilen plaatsen. Dat is effectiever dan de strijd met wildplakkers aangaan.

Dat schrijft nachtburgemeester Chris Garrit in een brief aan de Groningse gemeenteraad.

Eind december zette het CDA het offensief op de wildplakkers in. De raadsfractie van het CDA wil forse boetes voor illegaal geplakte reclameposters. Dat maken de christen-democraten duidelijk in een initiatief-voorstel aan de raad. ,,We willen een stad die schoon, heel en veilig is”, zegt raadslid Herman Pieter Ubbens. ,,Wildplakken is een vorm van vervuiling van bruggen, gebouwen en muren.”

Garrit gaat in die laatste opvatting mee. Volgens hem heeft een stad als Groningen met twintig plakzuilen gewoon te weinig ruimte voor organisatoren en belangengroeperingen om aandacht te vragen voor evenementen en opvattingen. ,,Na Amsterdam vinden in Groningen de meeste evenementen plaats.” Hij stelt de gemeente voor om gedurende een jaar twintig extra plakzuilen te plaatsen. Garrit denkt dat de overlast daarmee afneemt. Ambtenaren hoeven dan niet meer op pad om te controleren of regels worden overtreden of om illegaal geplakte posters te laten verwijderen.

Het voorstel van het CDA wordt vanavond behandeld in de raadscommissie beheer en verkeer. Burgemeester en wethouders hebben in een eerdere reactie gesteld te hechten aan een schone omgeving. De strijd aangaan tegen wildplakkers kost echter veel geld dat voor een groot deel naar juristen zal gaan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu