Nam, Gasunie en Gasterra schokken voor aardbevingsmonument

Impressie van het aardbevingsmonument. Illustratie Archief DvhN

De oprichting van het aardbevingsmonument langs de A7 tussen Groningen en Bad Nieuweschans komt dichterbij nu de gasbedrijven NAM, Gasterra en Gasunie de helft van de benodigde 230.000 euro op tafel leggen.

Dit is woensdagmiddag bekend gemaakt in Slochteren.

De stichting Meent van der Sluis heeft het initiatief genomen voor het monument. Van der Sluis was een van de eersten die wees op het gevaar van bodemdaling en aardbevingen als gevolg van de gaswinning. De NAM ontkende dat altijd. NAM-directeur ir. Gerald Schotman zegt dat hij betreurt hoe de NAM dr. Meent van der Sluis (1944-2000) heeft bejegend. Hij heeft dit ook gezegd tegen de weduwe en de kinderen van de Assenaar, die hij onlangs heeft bezocht.

Het monument stelt een gebroken baksteen voor, ontworpen door Karel Buskes.

In de middenberm van de A7 staat ter hoogte van Slochteren al een kunstwerk dat 50 jaar gaswinning in Groningen gedenkt. De gasproducenten vinden het gerechtvaardigd dat er ook een kunstwerk komt dat de keerzijde van de medaille laat zien; de aardbevingen en de gevolgen daarvan voor de bevolking.

De Stichting Meent van der Sluis heeft inmiddels 20.000 euro binnen aan giften en toezeggingen. Zes van de twaalf Groninger gasgemeenten hebben toegezegd dat ze een financiële bijdrage leveren. Met de toezegging van de gasbedrijven verwacht de stichting meer donaties binnen te slepen.

Het kunstwerk wordt geplaatst langs de A7 op een perceel dat ter beschikking is gesteld door de gemeente Hoogezand-Sappemeer. Het is de bedoeling dat het kunstwerk van corten-staal in elkaar zal worden gelast door studenten lastechniek van Noorderpoort, locatie Muntinglaan Groningen.

Nieuws

menu