Namen om in de gaten te houden in 2022. Deze tien aanstormende talenten uit Drenthe en Groningen gaan het maken

Marthe Walvoort, Anne Kuik, Mark de Jager en Blanks. De rest van de talenten vind je hieronder.

Namen om op te letten in 2022. Een nieuw jaar is begonnen. Dat betekent nieuwe kansen voor aanstormend talent uit Groningen en Drenthe. Onze verslaggevers tippen deze tien namen om in de gaten te houden het komende jaar.

De broers Yama, Ziki en Razi Masoud, alias The Smooth Brothers

De broers Yama, Ziki en Razi Masoud timmeren aan de weg met smoothiebar The Smooth Brothers. In 2017 openden ze hun eerste zaak in de Zwanestraat in Groningen. Het versbereide gezonde drankje deed het in hun vaderland Aghanistan al jaren goed.

Afgelopen jaar openden ze nóg een smoothiebar in Groningen én eentje in Utrecht. Het is nog maar het begin, beloven de broers die ervan overtuigd zijn de wereld te veroveren met The Smooth Brothers, ook al hebben ze hun vestiging op studentencampus Zernike moeten sluiten omdat het daar vanwege corona keer op keer uitgestorven was.

Ze bouwen ondertussen aan een franchiseformule die het in studentensteden all over the world moet gaan doen. De eerste steden waar hun idee binnenkort wordt uitgerold, zijn Nijmegen en Leeuwarden.

Zelf blijven de broers in Groningen, waar The Smooth Brothers ondanks corona deel uitmaakt van het studentenleven. Onderweg waarheen ook maar, lopen studenten even langs The Smooth Brothers, zien hoe hun drankje vers bereid wordt en lopen met de smoothie in de hand naar hun bestemming.

De reden dat de drie broers, met hun afgeronde universitaire opleidingen, in de smoothies zitten? Vrijheidsdrang, zeggen Yama, Riki en Razi die 28 jaar geleden als kinderen het onvrije Afghanistan ontvluchtten.

Scheikundige Marthe Walvoort van de Rijksuniversiteit Groningen

Scheikundige Marthe Walvoort van de Rijksuniversiteit Groningen krijgt geen genoeg van suiker. Niet dat ze altijd een reep binnen handbereik heeft, nee, de adjunct-hoogleraar suikerchemie bestudeert suikers in moedermelk. Het is niet ondenkbaar dat ze binnenkort in talkshows komt uitleggen dat suiker ten onrechte een negatief imago heeft. Want wist u dat bijvoorbeeld moedermelk tweehonderd verschillende suikers bevat? Nee, ik ook niet. Maar Walvoort wel.

De scheikundige, die haar eigen onderzoeksgroep leidt, werd door de Koninklijke Akademie van Wetenschappen onlangs beloond met de Early Career Award, een prijs voor onderzoekers ‘die aan het begin van hun carrière staan en vernieuwende, originele onderzoeksideeën hebben’.

Predikant Mark de Jager (28) uit Dwingeloo

Predikant Mark de Jager (28) uit Dwingeloo is gezegend met een snelle geest en vlotte babbel. Hij schiet met scherp vanaf de kansel, op sociale media en in zijn column voor het Nederlands Dagblad. Weet daarbij theologische verhandelingen op te laten bloeien met humor en rake kwinkslagen naar de actualiteit.

De Jager werd in 2019 al Jonge Theoloog des Vaderlands maar wij zijn er van overtuigd dat zijn beste jaren nog voor hem liggen. In een tijd waarin instituties als kerk, vakbond, krant en wetenschap onder vuur liggen, zijn uitgesproken verdedigers van het woord het waard om voor te laten gaan.

Want wie in Dwingeloo boeren en ‘stad-ontvluchtende-yuppen’ wil verbinden in het klimaatdebat, kan ook op andere terreinen het cynisme en het ongeloof doorbreken. Het zou zonde zijn als die bevlogen bijdrage beperkt blijft tot de preekstoel in de Brug-Es Kerk, 1400 twittervolgers of de kolommen van het Nederlands Dagblad. Gun die man een grotere kudde.

Voetballer Iris Stiekema (19) uit Emmen

Volgend jaar gaat het vrouwenvoetbal Down Under voor het WK 2023. De populaire en succesvolle Oranjeleeuwinnen snakken in de jacht op titels naar talentvolle vernieuwingen. Niemand mag gek opkijken als de 19-jarige Iris Stiekema uit Emmen binnenkort aan de poorten van de nationale selectie gaat rammelen.

Want als ze bij de hoofdmacht van Ajax een contract voor drie jaar aanbieden, ondanks fysieke malheur, dan is het vertrouwen in de aanvallende middenvelder groot. Dé kenner van het Nederlands vrouwenvoetbal Rivkah op het Veld van de NOS noemt Stiekema één van de grootste talenten van Nederland. ‘Ze is intelligent op het veld, technisch en kiest goed positie’, zien ze in Hilversum en wij zeggen hen dat na.

Stiekema vertrok op haar vijftiende naar Amsterdam om haar jeugd en het leven aan het voetbal te geven. Met Sherida Spitse heeft Emmen een topvoetballer die voor de liefde naar Drenthe trok, met Stiekema heeft Drenthe een opvolger die voor de liefde voor de bal de hele wereld gaat veroveren.

 

Anne Kuik uit Groningen, Tweede Kamerlid (CDA)

Ze zit onderhand al bijna vijf jaar in de Tweede Kamer, maar dit jaar begint Anne Kuik aan misschien wel de belangrijkste fase van haar politieke carrière. In juni beginnen de openbare verhoren van de parlementaire enquêtecommissie Aardgaswinning Groningen.

Als één van de zes leden moet de Groningse CDA-politica opheldering brengen in het Groningse aardbevingsdrama. Van juni tot en met oktober ondervraagt de commissie de hoofdrolspelers. Het eindrapport volgt in februari 2023. We gaan de Groningse (van Emmense origine) meer dan ooit zien en horen.

Ze stapt ,,niet voor niks’’ in de commissie, zei ze eerder in Dagblad van het Noorden: ,,Ik zie het leed in de provincie en voel me betrokken bij het naar boven halen van informatie over hoe het zo ver heeft kunnen komen. Dat is ook een kwestie van, zoals Daniel Lohues zo mooi zingt: met deze horizon ben ik verweven.’’

Léonie de Jonge van de Rijksuniversiteit Groningen

Léonie de Jonge is wetenschapper aan de Rijksuniversiteit Groningen en kwam vorig jaar in het nieuws met haar onderzoek en uitspraken over populisme, radicaal rechts en extreemrechtse politiek in de Benelux.

Ze stelt onder meer dat Thierry Baudet van Forum voor Democratie als een Trojaans paard de Tweede Kamer is binnengekomen. ,,Op het moment dat hij verkozen werd, waren de signalen van extreemrechts gedachtengoed er wel, maar op de achtergrond. Nu de mensen die hem in toom konden houden uit de partij zijn weggevallen, zie je FvD steeds verder radicaliseren.’’

Politici, journalisten, iedereen met een mening kan wat zeggen over extreemrechts. Dat een onderzoeker zich hierin verdiept en in heldere bewoordingen uitlegt wat voor systemen hieraan ten grondslag liggen, is van een onschatbare waarde. Het is geen gemakkelijke opgave, ze kreeg een hoop over zich heen van de achterban van bijvoorbeeld Forum voor Democratie. Onfrisse mails en beledigingen vielen haar ten deel. Toch houdt ze haar rug recht, blijft ze journalisten te woord staan en stukken schrijven. Zo iemand moet je koesteren.

Voetballer Thijs Dallinga uit Hellum

Wordt het 60 jaar oude record van Joop Schuman dit jaar eindelijk aan diggelen geschoten? De spits van Heracles maakte in het seizoen 1961-1962 44 doelpunten in het betaald voetbal.

Niemand kwam daar in de decennia die volgden overheen, maar dit seizoen is er Thijs Dallinga. Geboren in Groningen, getogen in Hellum, opgeleid door FC Emmen, vastgelopen bij FC Groningen, maar in de afgelopen maanden tot volle bloei gekomen bij Excelsior. 25 goals prijken er inmiddels achter zijn naam met nog een half seizoen te gaan. Perfect op koers om in 2022 nationale voetbalhistorie te schrijven.

Blanks uit Groningen

Op 20 januari, tijdens ESNS, krijgt Simon de Wit (24) een Music Moves Europe Award . Die voorspelling durven we wel aan. Onder anderen Adele (in 2009) en Dua Lipa (2017) gingen de Groningse singer-songwriter, YouTuber en muziekproducent voor.

Vanuit de studio in zijn ouderlijk huis in Harkstede en zijn kantoor in Groningen verovert Blanks (zijn artiestennaam) sinds een paar jaar Europa en de rest van wereld. Niet alleen als artiest maar ook als liedjesschrijver en producent voor anderen. Dit jaar volgt ongetwijfeld Blanks’ eerste Top 40-hit. Een van zijn protegés, MEAU, ging hem al voor.

Dat hij nu nog niet zo vaak op de Nederlandse radio is te horen, ligt niet aan hem. Wat ons betreft had iedereen in Nederland What You Do To Me , het openingsnummer van zijn debuutalbum, nu al mee kunnen neuriën. In Hilversum snurkt men echter nog even door.

Jerry de Vos uit Winsum

 

Knutselen en dingen bedenken was vroeger al zijn lust in zijn leven, maar sinds oud-Winsumer en leerling van het Groninger Werkman College Jerry de Vos (27) in Delft industrieel ontwerpen heeft gestudeerd ook zijn beroep. En hoe.

Zijn effectieve en eenvoudig in elkaar te zetten plastic scanner viel zelfs de Engelse miljardair Sir James Dyson op. Het leverde De Vos een prestigieuze prijs en 35.000 euro op. De jonge ontwerper maakte het apparaatje met het oog op de gebrekkige afvalscheiding in ontwikkelingslanden, waar nu vaak veel kunststof in het milieu belandt.

Het bracht hem meteen ook een uitnodiging van afvalreus Bollegraaf Recycling in Appingedam, dat de komende tijd graag eens van gedachten wilde wisselen met dit aanstormende talent. Van De Vos gaan we dus meer horen, hij zit vol plannen. En hij wil graag zijn steentje bijdragen aan het oplossen van lastige problemen, zoals dat met afval in de Derde Wereld. We bezochten Jerry onlangs nog. Hier laat hij zien hoe die plasticscanner werkt.

Bas Buursma en Ives van Hoorne

The sky is the limit voor de twintigers Bas Buursma en Ives van Hoorne. En dat is nu eens niet overdreven. Het pientere tweetal, dat opgroeide in respectievelijk Assen en Vries en bevriend raakte op het Dr. Nassau College in de Drentse hoofdstad, is het Noorden zakelijk inmiddels ontgroeid en streek enkele jaren geleden neer in Amsterdam.

In 2017 begonnen ze op een zolderkamertje een online platform waarmee programmeurs op verschillende plekken gelijktijdig aan software voor apps en websites konden werken. CodeSandbox bleek een gouden vondst in een wereld waarin software steeds complexer is. Na twee jaar werd de waarde van het bedrijf al op 15 miljoen euro geschat. In 2021 werd CodeSandbox uitgeroepen tot beste startup van Nederland. Kenners denken dat er nog meer in het vat zit en fluisteren dat het platform een heuse unicorn kan worden: een bedrijf met een marktwaarde van een miljard dollar. Maar voor iets minder euro’s staat er wellicht dit jaar een koper op de stoep.

 

Nieuws

Meest gelezen

menu