Nationaal Coördinator Groningen start nieuwe werkwijze: typologieaanpak moet versterking versnellen

Een nieuwe werkwijze moet de versterking van huizen in het aardbevingsgebied in Groningen versnellen. Huizen worden niet meer individueel beoordeeld, maar in een categorie ingedeeld. Voor deze categorieën is al bepaald of het nodig is om te versterken.

Een beschadigde woning wordt versterkt door stutten in aardbevingsgebied Loppersum.

Een beschadigde woning wordt versterkt door stutten in aardbevingsgebied Loppersum. Foto ANP/Jerry Lampen

De Nationaal Coördinator Groningen (NCG), verantwoordelijk voor de versterking, hoeft nu niet meer elk huis apart te beoordelen. Dat kostte veel tijd en geld. Met de nieuwe typologieaanpak, die de NCG al bij 500 woningen heeft getest, worden soortgelijke huizen in een klap bekeken.

Sneller werken

De verwachting is dat met deze aanpak er sneller kan worden gewerkt en dat inwoners van Groningen minder lang moeten wachten op het besluit of hun woning versterkt moet worden. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat hoopt met de typologieaanpak vooral de versterking te versnellen. Dat is nodig, omdat de enorme versterkingsoperatie van huizen in het aardbevingsgebied in Groningen traag verloopt.

De meerderheid van de 26.809 adressen in het versterkingsproces kan ingedeeld worden in de typologieën, schrijft demissionair minister Stef Blok (Economische Zaken en Klimaat) in een brief aan de Tweede Kamer. Voor de andere woningen, zo’n 40 procent, worden de typologieën in de loop van dit jaar gebruikt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu