Nationaal Programma Groningen geeft groen licht voor lokale projecten van gemeentes Groningen en Delfzijl

Foto: ANP Foto: Lex van Lieshout

Nationaal Programma Groningen (NPG) heeft een aantal nieuwe reeks programma’s en projecten goedgekeurd. Het gaat hierbij onder andere om lokale projecten in de gemeentes Groningen en Delfzijl.

De gemeente Groningen krijgt in totaal 60 miljoen euro voor de uitvoering van de lokale projecten. Van het geld vindt er dorpsvernieuwing plaats in Woltersum, Ten Post en Ten Boer. Ook de wijken Beijum en Lewenborg wordt aardbevingsschade hersteld. Het NPG meldt dat de gemeente onder andere investeert in ‘Scholen, sportverenigingen, dorpshuizen en winkels.’ Ook wordt er geld vrij gemaakt voor groen en natuur.

Ook starten dit jaar in Groningen nog vier maatschappelijke projecten: Kansrijke Start, De Buddy Academie, Wijkbudget en Wijkondersteuner. Deze zijn erop gericht inwoners op verschillende vlakken te ondersteunen, waaronder het aanpakken van sociale en financiële problemen, talentontwikkeling en het opzetten van lokale ideeën.

Centrum Delfzijl moet aantrekkelijker

De gemeente Delfzijl heeft groen licht gekregen voor het project ‘Delfzijl Centrum Zuidoost’. Doel van het project is om het centrum van Delfzijl compacter en aantrekkelijker te maken. Met het geld worden nieuwe woningen gebouwd en winkels verplaatst. Voor dit project is nu 3 miljoen euro beschikbaar gesteld. Eerder is hiervoor al 10,5 miljoen euro vanuit Nationaal Programma Groningen uitgetrokken.

Ook komt er 2,5 miljoen euro voor het programma ‘Energieparticipatie 2020-2030’. Het geld wordt gebruikt voor het versnellen van de energietransitie en lokale energie initiatieven.

Verdere projecten

Het Nationaal Programma Groningen is een samenwerkingsverband waarin het Rijk, de provincie en zeven gemeenten samen met inwoners nadenken over en investeren in de toekomst van Groningen. Het project ging in maart 2019 van start en duurt tien jaar. Voor de uitvoering van alle plannen heeft het Rijk een startkapitaal van 1,15 miljard euro beschikbaar gesteld. In de toekomst komt mogelijk nog meer geld naar Groningen. NPG meldt dat ook de overig gemeenten in het aardbevingsgebied bezig zijn met het uitwerken van hun programma. De verwachting is dat zij hun programma eind dit jaar voorleggen aan het bestuur.

de dat de gemeentes die

Lees ook

Nieuws

Meest gelezen

menu