Nationaal Programma Groningen verdeelt ruim 5 miljoen euro onder 5 projecten

Financiën. Foto: Pixabay

Nationaal Programma Groningen stelt ruim 5 miljoen euro beschikbaar voor projecten van de provincie Groningen en de gemeenten Het Hogeland en Eemsdelta. Twee van deze projecten richten zich in het bijzondere op innovatie, de andere projecten dienen de leefbaarheid in de regio.

VentureLab North krijgt 1.494.600 euro om jaarlijkse circa zeventig startups te gaan begeleiden – training, coaching en netwerken. VentureLab North is een initiatief van de centra voor ondernemerschap van de Rijksuniversiteit Groningen (UGCE) en de Hanzehogeschool Groningen (Marian van Os Centre of Expertise Ondernemen).

Ruim 1 miljoen (1.020.584) euro gaat naar de Innovatiehub Oost-Groningen (IHOG). Dit samenwerkingsverband van de bedrijven Nedmag, Avebe, HempFlax en Zechsal, en de kennisinstellingen Rijksuniversiteit Groningen en Hanzehogeschool Groningen zet in de regio aanwezige mensen, grondstoffen (magnesium, aardappels en hennep) en kennis in voor de ontwikkeling van innovatieve, duurzame projecten die Oost-Groningen een belangrijke impuls moeten geven.

Verbeteren centrum Leens

De gemeente Het Hogeland krijgt 1.583.992 euro voor het verbeteren van het centrum van de kern Leens. Daarbij valt te denken aan het bij elkaar brengen van winkels, nieuwe invulling geven aan verlaten winkelpanden en het aanpakken van de openbare ruimte.

Modern Noaberschap en buitensportvoorzieningen

De gemeente Eemsdelta krijgt 350.000 euro voor het project Modern Noaberschap in Garrelsweer. Met dit project, bedoeld om burenhulp een impuls te geven en de sociale cohesie te versterken, investeert de gemeente Eemsdelta de bouw van een dorpsschuur waar apparaten, gereedschap en andere tools worden gedeeld. Ook wordt een buurtapp ontwikkeld waarmee inwoners bijvoorbeeld spullen kunnen reserveren en lenen, hulpvragen kunnen stellen en maaltijden kunnen delen.

Ook krijgt ze nog eens 780.450 euro voor buitensportvoorzieningen in de dorpen Loppersum, Wirdum, Zijldijk, Middelstum en Eenum.

Nieuws

Meest gelezen

menu