Natuur en Milieufederaties: 'Onnodig veel lichtvervuiling en energieverspilling bij bedrijven in het Noorden'

Foto: Pixabay

De Natuur en Milieufederaties (NMF) hebben de afgelopen periode meer dan honderd bedrijven uit het Noorden ‘s nachts op de foto gezet. Zowel in Drenthe als Groningen had meer dan de helft van de bedrijven onnodig de lichten aan, aldus de NMF.

Het fotograferen van de bedrijven is gedaan door de landelijke milieufederaties in verband met de campagne Nacht van de Nacht. In totaal zijn er 1327 bedrijven ‘s nachts op de foto gezet. Bij 72 procent hiervan stond de verlichting aan terwijl het niet nodig was. In Groningen was dat 75 procent. Drenthe scoorde beduidend lager met 58 procent. Hiermee behoort Drenthe samen met Brabant tot de provincies met de laagste scores.

Inbraak voorkomen

Het licht aanhouden om inbraak tegen te gaan, was de meest genoemde reden waarom bedrijven het licht aanhielden. Volgens de Milieu Federatie is licht dat via een bewegingssensor aangaat, effectiever. Dit komt doordat inbrekers erdoor afschrikken. De milieufederaties zien dit ook als oplossing voor het onnodig brandende licht.

De milieufederaties gaan de gefotografeerde bedrijven aanbevelingen doen over het veiliger en duurzamer verlichten van hun panden. Daarnaast ontvangen de bedrijven de gemaakte foto’s.

Nieuws

Meest gelezen

menu