Natuur- en milieufederatie Groningen wil tot uitspraak Raad van State verbod op aanleg hoogspanningsverbinding

Een impressie van de wintrackmasten over de N46.

Natuur- en milieufederatie Groningen (NMG) wil dat de aanleg van de 380 kV-hoogspanningsverbinding tussen Eemshaven en Hoogkerk wordt uitgesteld totdat de Raad van State een einduitspraak over de kwestie heeft gedaan.

NMG vreest dat wanneer dat niet gebeurt alvast funderingen en palen worden aangelegd ‘die niet meer weggaan’. Wanneer de Raad van State einduitspraak doet, is nog niet bekend. Volgens NMG kan dit ‘nog wel eens een halfjaar’ duren, waardoor netbeheerder TenneT de tijd heeft om alvast enkele werkzaamheden uit te voeren.

Compensatieplan

NMG is tegen de hoogspanningsverbinding omdat het onnodige schade aan het Groninger landschap zou aanrichten. De Raad van State schoof oktober vorig jaar de bezwaren van Groningse landschap- en natuurorganisaties en burgers tegen de nieuwe stroomlijn van tafel. De 380 kV vervangt de verouderde 220 kV-verbinding. Rijk en provincie moesten wel met een beter compensatieplan komen. Dat gebeurde, maar het nieuwe plan was volgens een groot aantal tegenstanders, waaronder NMG, nog steeds niet duidelijk. De Raad van State buigt zich nu over het nieuwe compensatieplan om te bepalen of het inderdaad niet goed genoeg is. Is dat het geval


Nieuws

Meest gelezen

menu