Natuur- en milieuorganisaties zijn fel tegen windmolens langs de Dollard vanaf Delfzijl tot polder Breebaart

nieuwe Waddengids van Ruben Smit, de Kiekkaaste. Foto: RubenSmit

Waterschap Hunze en Aa’s zet de deur open voor windmolens op de zeedijk vanaf Delfzijl tot polder Breebaart. Natuur- en milieuorganisaties zijn mordicus tegen het plan.

Nog voordat het algemeen bestuur van het waterschap aan zet is om het plan te beoordelen, waarschuwen zes natuur- en milieuorganisaties op voorhand al tot het uiterste te gaan om het plan van tafel te krijgen. Dat betekent dat het kan uitdraaien op een juridisch gevecht.

,,Dit plan is voor ons echt onbespreekbaar”, zegt Marco Glastra, directeur van Het Groninger Landschap. ,,Hoe halen ze het in hun hoofd om op die zeedijk aan de Dollard windmolens te willen plaatsen.”

Vrees voor vogelaanvaringen

Glastra bestempelt het gebied als mooiste natuurgebied van Groningen, ook nog eens onderdeel van werelderfgoed Waddenzee. Daarnaast is het een natuurgebied dat gekenmerkt wordt door grote vogelconcentraties. Plaatsing van grote windmolens op de zeedijk zal gepaard gaan met vogelaanvaringen, vreest Glastra. ,,Volstrekt ongewenst.”

Energieproducent RWE heeft zich al geruime tijd terug bij het waterschap gemeld met de vraag of ze windmolens mag plaatsen op de dijk langs de Dollard. Het dagelijks bestuur wil haar eigendom wel voor een bepaalde periode beschikbaar stellen.

In eerste instantie gaat het om drie of vier molens. Het dagelijks bestuur heeft 13 kilometer van de in totaal 28 kilometer lange dijk uitgesloten. De Nieuwe Groenedijk moet buiten schot blijven, dat is het deel tussen Nieuwe Statenzijl en Johannes Kerkhovenpolder.

‘Natuur- en milieuorganisaties gaan hier niet over’

Glastra is ook absoluut niet te spreken over het feit dat het waterschap de natuur- en milieuorganisaties niet direct bij het proces heeft betrokken. Dat hoeft ook niet, zegt Inge Eshuis, lid van het DB van het waterschap. ,,Wij stellen aan RWE ons eigendom voor een bepaalde periode ter beschikking, maar de provincie en de gemeente – in dit geval de nieuwe gemeente Eemsdelta – gaan over de toewijzing.”

Toch vindt Glastra dat het waterschap zich er erg makkelijk vanaf maakt. ,,Ze gooien het in feite over de schutting bij RWE en dan trekt het waterschap er de handen vanaf.” Procedureel zal het kloppen wat Eshuis zegt, maar Glastra vindt dat het waterschap de ‘club van zes’ vooraf toch had moeten informeren. ,,Ik ben er nu toevallig achter gekomen via Linkedin.”

Eshuis zegt dat ze het hadden kunnen weten: „Het staat in het coalitieprogramma.”

Ook in Termunten, Termunterzijl en Borgsweer zien ze het plan totaal niet zitten. Het wordt als een slecht plan gezien.

,,We hebben al ongeveer honderd van die molens rondom ons huis”, zegt Hiltje Zwarberg uit Termunterzijl. ,,Laat het waterschap maar een draadje aanleggen tussen windpark N33 en hun kantoor. Daarmee kun je ook voorzien in stroom. We krijgen als het ware een groot hek van windmolens om ons heen. Absoluut een drama.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu