Natuurgebied De Onlanden tussen Peize en Groningen moet bij noodweer meer water bergen. Extra waterberging is te duur

Hoogwater in de Onlanden Foto: Jan Willem van Vliet

Waterschap Noorderzijlvest en de natuurbeheerders zien vanwege de kosten af van een extra waterberging nabij natuurgebied De Onlanden tussen Peizen en Groningen. In plaats daarvan moet bij hevige regenval het water worden opgevangen in het natuurgebied zelf.

Dat hebben Noorderzijlvest, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Stichting Het Drentse Landschap), de provincies Drenthe en Groningen en de gemeenten Noordenveld en Tynaarlo besloten nadat het afgelopen half jaar onderzoek is verricht naar de waterberging

Naast natuurgebied dient De Onlanden nu ook al als waterberging. Om voorbereid te zijn op toekomstige hevige en langdurige neerslag willen de overheden en natuurbeheerders meer water kunnen bergen bij extreme situaties. Zo moeten bewoonde gebieden beschermd worden tegen mogelijke overstromingen.

Kwetsbare trilvenen worden ontzien, is de bedoeling

Eerder werd gezocht naar bergingsmogelijkheden buiten het natuurgebied. Nu is vastgesteld dat een extra berging te hoge kosten met zich mee brengt.

Besloten is om meer water dan nu op te vangen in De Onlanden. De meest kwetsbare gebieden, zoals de trilvenen, moeten daarbij worden ontzien. Er wordt nu onderzocht om bij hoogwater met compartimenten te werken: eerst het water opvangen in de minst kwetsbare delen van het gebied. De extra bergruimte moet begin 2025 in gebruik worden genomen.

Voor het proces wordt een milieu effect rapportage traject opgetuigd.
Nieuws

Meest gelezen

menu