Natuurgebied op grens Duitsland-Nederland: 'We doen het voor de biodiversiteit, als extra recreatiemogelijkheid en om de samenwerking'

Buurstschap De Lethe bij Bellingwolde met in de verte windmolens.

De provincie Groningen en de Duitse deelstaat Nedersaksen maken het otters en ringslangen gemakkelijker om de grens over te steken.

Met nieuwe, natuurlijke oevers langs het Boelo Tijdenskanaal en de Brualer sloot aan de Duitse kant van de grens, krijgen dieren het gemakkelijker om zowel de natuurgebieden in Westerwolde als die bij de rivier de Eems te verkennen. In het tussengebied komen poelen en waterloopjes bij De Lethe, achter Bellingwolde. Ook vleermuizen profiteren mogelijk van de werkzaamheden.

De schop gaat binnenkort de grond in, zegt gedeputeerde Henk Staghouwer (ChristenUnie). Bij een nieuw, grensoverschrijdend wandelpad komen informatieborden in beide talen. ,,We doen het voor de biodiversiteit, als extra recreatiemogelijkheid en om de samenwerking.’’

Ontbrekende schakel

Volgens de provincie ligt er tussen de Dollard en Bargerveen in Drenthe van noord naar zuid al een bijna ononderbroken natuurgebied langs de Ruiter Aa en de Westerwoldse Aa. De ontbrekende schakel, een oost-west verbinding, ontbrak omdat er op natuurgebied nauwelijks samenwerking bestaat tussen beide landen.

Volgens de provincie groeit de internationale samenwerking over het behoud en de ontwikkeling van natuur. Behalve de provincie en Nedersaksen draagt het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling bij aan de realisering. De realisering duurt een paar maanden. Bij slecht weer worden de werkzaamheden tijdelijk stilgelegd om schade aan de bodem te voorkomen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu