Precies vijftig jaar geleden loste Jan Wolkers Godfried Bomans af op het onbewoonde Waddeneiland van Groningen, Rottumerplaat. 'Jan. Heb je ook een verhaal dat niet met condooms te maken heeft en niet met dooie vogels? Maar gewoon iets moois?'

Exact een halve eeuw geleden loste Jan Wolkers de ‘eenzame eilandbewoner’ Godfried Bomans af op Rottumerplaat. Vanuit hotel De Breedenburg in Warffum onderhield Willem Ruis dagelijks contact met hen voor de radioserie Alleen op een eiland. Het contrast tussen beide schrijvers had niet groter kunnen zijn.

Jan Wolkers komt aan boord van de UQ10 de haven van Noordpolderzijl binnen. Het zal niemand ontgaan dat de garnalenkotter te koop is.

Jan Wolkers komt aan boord van de UQ10 de haven van Noordpolderzijl binnen. Het zal niemand ontgaan dat de garnalenkotter te koop is. Foto: Archief Pim Modderman

Uitgedost als Robinson Crusoe betreedt schrijver/kunstenaar Jan Wolkers op 30 juni 1971 het parkeerterrein van het Apollo Hotel in Amsterdam. Voorzien van een garnalennet met kreeft, een speer, een parasol en op zijn linkerschouder een paradijsvogel kan het contrast met Godfried Bomans – jasje, dasje – niet groter zijn.

Nieuws

Meest gelezen

menu