Nederland kleurt niet langer rood op coronakaart Europa. Provincie Groningen staat nu op groen. Dit zijn de positieve gevolgen voor het reisadvies en je vakantie in het buitenland

De Europese coronakaart. Beeld: ECDC

Op de Europese coronakaart kleurt Nederland niet langer donkerrood. Het aantal coronagevallen daalt en daardoor zijn Groningen en Friesland groen geworden. De rest van het land is oranje.

De kaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC, de evenknie van het Nederlandse RIVM, is gebaseerd op het aantal positieve tests in de afgelopen veertien dagen. De organisatie kijkt ook naar het percentage positieve tests van het totaal aantal uitgevoerde tests. Het grootste deel van Europa is inmiddels groen of oranje, alleen delen van Spanje kleuren nog rood.

Groningen en Friesland veilig

Nederland stond lange tijd op rood op de kaart, wat betekent dat wij als een hoogrisicoland werden gezien. Dat resulteerde erin dat je in sommige landen die wat Nederland betreft op reisadvies geel konden, nog altijd in quarantaine moet.

Voor het eerst kleurt Nederland echter oranje, en Friesland en Groningen zijn inmiddels zelfs ‘groen’.

Dat betekent dat de afgelopen twee weken minder dan 50 gevallen per 100.000 inwoners worden geregistreerd. Gemiddeld 25 per 100.000 per week dus. Ook telt het aantal positieve gevallen tijdens testen mee bij de berekening. Als minder dan 4 procent van de testen positief terugkomt, en er voldoende getest wordt, kan dat het laatste zetje richting groen of oranje betekenen.

Verwerking cijfers kost week

Lidstaten moeten de cijfers over het algemeen nog analyseren en verwerken. Dat duurt een aantal dagen. Nederland doet daar doorgaans een week over. De reisadviezen voor Frankrijk en België die donderdag bijvoorbeeld wijzigden naar geel, zijn gebaseerd op de kaart van vorige week. Lidstaten mogen bovendien nog deels zelf bepalen of er bepaalde inreisbeperkingen nodig blijven, zoals een PCR-test. Verplichte quarantaine lijkt echter binnen de EU niet meer nodig nu Nederland oranje kleurt.

Dit is is de stand van zaken in de rest van Europa

Het grootste deel van Europa is inmiddels groen of oranje. Delen van Spanje, waaronder Andalusië en de Canarische eilanden, kleuren nog rood. Dat geldt ook voor de Franse overzeese gebiedsdelen Frans-Guyana en Réunion.

Duitsland, Luxemburg, Polen, Tsjechië, Slowakije, Oostenrijk, Finland, IJsland, Roemenië, Bulgarije, Estland, Litouwen en Malta zijn volledig groen. Dat geldt ook voor Hongarije, waar zondag duizenden supporters naartoe reizen om het Nederlands elftal aan te moedigen op het Europees kampioenschap.

Belangrijke toeristische gebieden zoals het noorden van Italië, de stranden van Frankrijk en eilanden als Ibiza, Mallorca, Corsica, Sardinië en Kreta zijn ook groen op de ECDC-kaart. Vlaanderen is groen, Wallonië is oranje.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu