Nederlandse restaurants van Vapiano (met vestiging in Groningen) failliet: 'Ik vind het ontzettend zonde'

Bij de achterdeur, aan de kant van het Forum. Foto Geert Job Sevink

De Nederlandse restaurants van pizza- en pastaketen Vapiano zijn failliet. De rechtbank Gelderland sprak het faillissement uit over VAP Nederland. De keten had in ons land elf vestigingen, waaronder een restaurant in het centrum van Groningen.

Eerder werd het bedrijf al uitstel van betaling verleend. Die maatregel had te maken met acute financiële problemen bij het Duitse moederbedrijf vanwege de coronacrisis. Daardoor konden ook de Nederlandse restaurants niet meer aan de financiële verplichtingen voldoen.

Op dit moment onderzoekt de curator of de mogelijkheid bestaat om tot een doorstart van de vestigingen te komen. Onderdeel hiervan kan zijn dat de curator een aantal vestigingen weer opent. Maar in verband met het coronavirus wordt niet verwacht dat restaurants spoedig open zullen gaan.

Zonde

Retaildeskundige Paul Moers vindt het faillissement ontzettend zonde. ,,Ik vond het een krankzinnig goed concept, omdat alles vers voor je neus wordt klaargemaakt. Zelf denk ik dat Vapiano misschien slachtoffer is geworden van hun eigen succes. In Amsterdam en ook op andere locaties liepen de wachttijden fors op. Dat is niet prettig voor klanten.

Ook vermoed ik dat bij Vapiano te veel dividend is uitgekeerd aan aandeelhouders. Terwijl je zeker in dit soort tijden een buffer nodig hebt. Ook omdat de restaurants op de mooiste plekken in Nederland zitten en dus veel huur moeten ophoesten. Ik kan niets anders bedenken, want deze formule leek echt aan te slaan.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu