Nedersaksenspoorlijn - van Groningen naar Twente - zeer gewenst (vinden regiobestuurders)

De Duitse Landrat Kethorn discussieert met gedeputeerde Gräper over de Nedersaksenspoorlijn. Foto: Huisman Media

Een spoorverbinding tussen Groningen en Twente via Stadskanaal, Ter Apel en Emmen is zeer gewenst.

Dat hebben de gedeputeerden Fleur Gräper van Groningen, Henk Brink van Drenthe en Bert Boerman van Overijssel dinsdagavond in het Hotel Boschhuis in Ter Apel duidelijk gemaakt.

Veel tijd en moeite en geld

De drie zeiden de verbinding als een ‘stip op de horizon’ te zien en zich voor de realisering ervan in te willen zetten. Waarbij ze ook duidelijk maakten dat die realisering heel veel tijd, moeite en geld gaat kosten.

Veendam-Stadskanaal

De gedeputeerden namen in het Boschhuis deel aan een forumdiscussie, georganiseerd door ondernemers in Ter Apel en de gemeente Westerwolde. Aanleiding voor de discussie is het feit dat de spoorlijn Veendam-Stadskanaal vermoedelijk weer geactiveerd gaat worden. Iets waarover Gräper dinsdagavond overigens geen absolute zekerheid kon geven.

De ondernemers en gemeentebestuurders willen dat de verbinding vervolgens via Ter Apel doorgetrokken wordt naar Emmen. Met de discussie gisteravond wilden ze die wens een duw in de goede richting geven.

Bomvolle zaal

De gedeputeerden discussieerden over de gewenste verbinding, de zogenoemde Nedersaksenspoorlijn, met rector Jan de Wit van de Regionale Scholengemeenschap in Ter Apel, ondernemer Frans Zoetmulder en de Duitse Landrat Friedrich Kethorn. Meer dan tweehonderd mensen in een bomvolle grote zaal van het Boschhuis luisterden of discussieerden mee.

Realiteitszin

De toon was dus een positieve. Waarbij de politici wel hamerden op realiteitszin. Binnen enkele jaren een Nedersaksenlijn? Nee, dat gaat volgens hen niet lukken. Maar dat er de komende jaren meer geïnvesteerd wordt in spoor dan in asfalt, dat wist Gräper wel zeker.

Hun handtekeningen zetten onder een intentieverklaring zetten, dat wilden de politici niet (,,Ik heb dat niet overlegd met de andere leden van het college van Gedeputeerde Staten’’, zei Gräper). Maar hun best doen voor de verbinding, dat zeiden ze wel te willen doen.

Tevreden

En dus toonde wethouder Harrie Brunen van Westerwolde zich na afloop tevreden. ,,De intentie van de gedeputeerden is duidelijk. En dat er zoveel mensen op deze bijeenkomst zijn afgekomen, laat zien dat dit leeft.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu