Nee tegen tweede crèche voor zeehonden

Foto: Archief DvhN

Vijf Natuurorganisaties doen een beroep op staatssecretaris Van Dam om geen vergunning te geven voor een nieuwe zeehondenopvang in Termunten.

Overbodig
Een nieuwe opvang is ongewenst en overbodig, stellen ze in een brief aan Van Dam (Economische Zaken, PvdA). In het epistel schrijven de organisaties dat er in de Dollard zo'n 250 zeehonden leven en dat er jaarlijks tientallen zeehondenpups worden geboren. In het voorjaar, wanneer de jongen het levenslicht zien, liggen zeehonden bij hoogwater vaak op de Punt van Reide.

Tot enkele jaren geleden haalden medewerkers van de Zeehondencrèche in Pieterburen daar elk jaar tientallen huilers op, omdat werd aangenomen dat die waren verlaten door hun moeder. Maar nieuw onderzoek leert dat de meeste jonge zeehonden zonder problemen weer aansluiting vinden bij hun moeder. Opvang is dus niet nodig. Sterker nog, terughoudend beleid vergroot de kans dat de zeehonden het op eigen kracht redden, stellen de briefschrijvers.

Ongewenst
Anderhalf jaar geleden vroeg de stichting Zeehondenopvang Eemsdelta een vergunning aan om zeehonden op te vangen in Termunten. De provincie Groningen reageerde negatief: naast het dichtbijgelegen Pieterburen zou geen behoefte zijn aan een tweede opvang. De natuurorganisaties waarschuwen voor de gevolgen wanneer er toch een vergunning voor een nieuwe opvang komt. ,,Dan is de kans groot dat we weer terug gaan naar de oude situatie en er weer veel meer pups uit hun natuurlijke omgeving worden gehaald. Bovendien lijkt het ons ongewenst dat er op zo'n korte onderlinge afstand twee opvangcentra voor zeehonden komen.'' En, voegen ze toe, ,,de zeehonden in de Dollard hebben veel meer baat bij ecologisch herstel van het Eemsestuarium.''

De brief is ondertekend door Het Groninger Landschap, Natuurmonumenten, de Waddenvereniging, de Stichting WAD en de Natuur- en Milieufederatie Groningen. Niek Kuizenga van de Zeehondencrèche in Pieterburen zegt dat een nieuwe opvang ‘niet nodig en niet gewenst is'. Hij is blij met de steun van de natuurorganisaties.

Lenie 't Hart
‘Zeehondenmoeder' Lenie 't Hart, die enkele jaren geleden met ruzie vertrok bij het door haar zelf in 1971 opgerichte zeehondencentrum in Pieterburen, is ook betrokken bij het initiatief in Termunten. 't Hart vindt dat zeehonden in Pieterburen niet lang genoeg worden opgevangen. De Stichting Zeehondenopvang Eemsdelta is niet bereikbaar voor commentaar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Delfzijl
menu