Neem een kijkje in een bunker uit de Koude Oorlog. Onder de oude ambulancepost bij station Noord in Groningen zat er een verstopt | video

Een machinekamer, een telefooncentrale, slaapplekken, wc’s, douchejes en een bar. Onder de oude ambulancepost vlakbij station Noord zit een parel van een bunker verstopt uit de tijd van de Koude Oorlog.

In de oude ambulancepost aan de Kastanjelaan 2 zit momenteel een architectenbureau, die in opdracht van de gemeente een wooncomplex op de locatie gaat bouwen. De gemeente heeft de opdracht gegeven de bunker te behouden. Daarom gaan de architecten nu in overleg met de buurt om tot een nieuwe invulling voor de ruimte te komen.

Voordat dat zover is, namen wij een kijkje in de bunker. Roelof van Gelderen van het Museum Bescherming Bevolking in Grou en oud-B.B’er Bert Vermanen gingen mee.

Het Russische gevaar

Het gaat om een kringcommando-post van de zogenoemde Bescherming Bevolking (B.B.), een civiele organisatie die als doel had burgers te beschermen tegen de gevolgen van oorlogsgeweld gedurende de Koude Oorlog. Denk dan aan atoombommen, een kernramp of kernexplosies. Een dreiging die toentertijd van ‘het rode, Russische gevaar’ kwam.

In de jaren ’60 werden overal in Nederland dit soort bunkers gebouwd. Ook Groningen telde er meer dan één. Er was ruimte voor zo’n 40 mensen van de B.B., die gedeeltelijk uit professionals en vrijwilligers bestonden. Ze deden er hoofdzakelijk oefeningen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu