Coronabesmettingen in verpleeghuis de Twaalf Hoven en verzorgingshuis Winkheem Winsum: negen bewoners overleden

In verpleeghuis Winkheem in Winsum zijn bewoners en medewerkers besmet met corona. Foto DVHN

Verpleeghuis de Twaalf Hoven en verzorgingshuis Winkheem in Winsum kampen al weken met tientallen coronabesmettingen onder bewoners en personeelsleden. Negen bewoners zijn overleden.

In beide huizen waren in de piek ruim dertig bewoners besmet en vijftig personeelsleden. Zorginstelling De Hoven, waar beide huizen onder vallen, zegt niet te weten hoe het virus is binnen gekomen. ,,We houden ons aan alle RIVM-richtlijnen’’, verzekert woordvoerder Hilda Boelens.

De besmettingen zijn vanaf december langzaam opgelopen. In Winkheem raakten 24 bewoners besmet en 23 medewerkers. In de Twaalf Hoven 8 bewoners en 27 medewerkers. Daar overleden zeven ouderen aan het virus.

Besmette bewoners op een afdeling

Bewoners van Winkheem die sinds vorige week positief zijn getest, worden in overleg naar de Twaalf Hoven gebracht waar ze op een afdeling met alleen corona-patiënten worden geplaatst. Boelens: ,,Dat geeft ze meer vrijheid en is voor medewerkers overzichtelijk.’’

(Tekst loopt door onder foto)


Bezoekregels aangepast

Om de besmettingen tegen te gaan, zijn de bezoekregels aangepast. In Winkheem is voor het hele huis een vaste bezoeker per bewoner toegestaan. In de Twaalf Hoven twee bezoekers. Bezoek aan besmette bewoners kan alleen in beschermende pakken.

Personeel getest

Daarnaast worden personeelsleden van Winkheem die met bewoners werken elke dag getest, zegt Boelens. Zij is hoopvol gestemd. ,,Het aantal besmettingen daalt langzaam. Zo zijn in Winkheem nu nog vijftien personeelsleden besmet.’’ In beide instellingen samen werken ruim vijfhonderd medewerkers. Door tijdelijk extern personeel in te huren, krijgt de instelling de roosters rond.

Eerdere besmettingen in de Twaalf Hoven

Zorginstelling De Hoven heeft zes locaties. In Appingedam, Baflo, Bedum, Delfzijl en twee in Winsum. Alleen op beide locaties in Winsum is corona. In de Twaalf Hoven waren in oktober ook al medewerkers besmet.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu