Negen dagen wandelen voor de nieuwe Zuidroute van het Pronkjewailpad

Foto: DvhN

De 9-daagse openingstocht van de Zuidroute van het Pronkjewailpad is zaterdagmorgen in Veendam van start gegaan.

Rond de veertig ‘voorlopers’ maken de langeafstandswandeling door Groningen als een soort generale repetitie. Met ingang van 4 april kan het grote publiek genieten van de route langs pronkjuwelen en pareltjes van Midden-Groningen, het Oldambt, Westerwolde, Stadskanaal, Veendam, Groningen en het Westerkwartier.

De Zuidroute volgt op de succesvolle Noordroute van het Pronkjewailpad. ,,Groningen is zo mooi’’, vertelt Wanda Torrenga enthousiast. Zij is Miss Pronkjewail en loopt in het felbegeerde gouden shirt omdat ze vorig jaar de meeste stempels ophaalde. Ze liep de 250 kilometer lange Noordroute maar liefst twee keer. ,,Je ontmoet overal mensen. Op stempelplekken word je gastvrij ontvangen en krijg je een kijkje in de keuken.’’

150 stempelposten

De nieuwe route is maar liefst 350 kilometer lang en voert langs 150 stempelposten: ondernemers, horecagelegenheden, musea, galerieën en cultureel erfgoed. Veel godshuizen dit jaar, want het pad staat in het thema van Groninger kerken. Op alle adressen krijgen deelnemers een pronkjewail, een passend gastvrij gebaar van de gastheer of gastvrouw, als voorproefje van hun organisatie.

Voor de openingstocht hebben de voorlopers de route verdeeld. Een gezelschap loopt via Westerwolde, de tweede groep gaat via het Westerkwartier. Op 31 maart is de hele ronde gemaakt en treffen ze elkaar in de Martinikerk Groningen. De samenstelling van de loopgroepen wisselt dagelijks. Torrenga loopt alle negen dagen mee. ,,Een prachtige wandelvakantie. Ik overnacht ook langs de route.’’

Wethouder Annelies Kleve van Veendam deelt het eerste stempel uit aan Torrenga en zwaait de wandelaars uit. ,,We gaan’’, zegt organisator Peter Velthuis als de app op zijn telefoon de route heeft opgehaald. Hij wandelt met zijn groep deze eerste dag tot aan Hoogezand. De andere groep gaat onder leiding van Torrenga naar Stadskanaal. Bij alle stempelposten leveren ze het logo van het Pronkjewailpad af.

Het Pronkjewailpad is een initiatief van Tocht om de Noord. Deze jaarlijkse populaire wandeltocht eind september trekt traditiegetrouw veel meer belangstellenden dan de ruim 15.000 die mee kunnen doen. Wandelaars kunnen het Pronkjewailpad individueel lopen van april tot november.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu