Nick Nieboer (16) uit Hoogezand vond vmbo-examen natuurkunde goed te doen: 'Minder moeilijk dan verwacht'

Nick Nieboer op het schoolplein van CSG Rehoboth in Hoogezand. Achter hem klasgenoten Bjorn en Mike. Foto: Jan Zeeman

Dinsdag werd het vmbo-eindexamen natuurkunde gemaakt. Nick Nieboer denkt dat hij sowieso een zes heeft gehaald, en misschien zelfs wel een zeven.

Gemoedelijk zit Nick Nieboer met een plukje klasgenoten aan een tafeltje in de aula van het CSG Rehoboth in Hoogezand. Ze bespreken het vmbo-examen Natuurkunde, dat ze zojuist hebben gemaakt. Nick oogt ontspannen, want zijn examen ging best goed, vindt hij zelf. „Het was minder moeilijk dan ik had verwacht” zegt hij.

Wipwap

Alleen de inmiddels beruchte ‘wipwap’-vraag baart hem zorgen. „Je moest berekenen hoe zwaar een kind dat op een wipwap zat was. Dat was lastig, die heb ik sowieso fout. Ik kwam uit op 500 Newtonmeter.” vertelt Nick.

„Ja, en dat moest je door tien delen” merkt zijn klasgenoot op. „Huh? Nee, dan zou dat kind 53 kilo wegen, en zou die wipwap zó staan” Nick houdt zijn hand schuin in de lucht.

„Nou ja, ik heb in ieder geval de juiste formule opgeschreven, dus dan heb ik sowieso al een punt” stelt hij zichzelf gerust.

Nick denkt dat hij tussen een 6 en een 7 heeft gehaald, een ruime voldoende dus. Hij stond voor hij het examen in ging al een 6,4 gemiddeld, volgens hemzelf „aardig goed”. Hij ziet het resultaat daarom met veel vertrouwen tegemoet.

Youtube als leraar

Hij heeft zich zorgvuldig voorbereid op het examen. Hij maakte veel proefexamens, om goed te oefenen op de vraagstellingen. Ook keek hij instructievideo’s op Youtube, als hulpmiddel bij het studeren.

„Dan laten ze zien wat de makkelijkste rekenmethode is” verduidelijkt Nick. „Dat is iets van de laatste jaren, dat ik die filmpjes daarvoor gebruik”.

Het examen verliep zonder problemen, er was geen overlast. Alleen de lichtsensoren gooiden af en toe roet in het eten: doordat iedereen doodstil zat te werken, gingen de lichten af en toe uit.

Niet handig als je net in een ingewikkelde berekening zit. „Maar dan zwaaide de leraar even met zijn armen en ging het licht wel weer aan” zegt Nick.

Vrachtwagenmonteur

Na zijn examens wil Nick graag Bedrijfsautotechniek studeren, bij Noorderpoort in Groningen. „Daarmee word je eigenlijk vrachtwagenmonteur” verduidelijkt Nick.

Zijn vader zit in dezelfde branche, evenals veel van zijn vrienden en kennissen. Na die opleiding, die drie jaar duurt, wil hij waarschijnlijk landbouwmechanisatie studeren, in Heerenveen.

Nick heeft nog een aantal examens voor de boeg. Engels, Wiskunde en Scheikunde staan nog op het programma. Maar na die examens is het tijd voor een welverdiende vakantie. Die wil hij ook nuttig besteden: „Ik ga veel werken. En veel BMX’en!”

Het oordeel van de docent

Bert ten Have is vervangend docent natuurkunde en is tevreden over het examen dat zijn leerlingen gemaakt hebben. „Alle deelonderwerpen kwamen eigenlijk aan bod, alles zat erin. Dat vond ik mooi om te zien. Het was heel breed, dat is heel herkenbaar voor een leerling.”

Hij vertelt dat het natuurkunde-examen altijd vrij breed is, „want het is relatief makkelijk om bij elk onderwerp een vraag te verzinnen. Bij wiskunde is dat bijvoorbeeld lastiger en komen sommige onderwerpen vaker aan bod dan andere”.

Hij twijfelt tussen twee of drie pijnstillers voor dit examen. „Twee als je goed bent in natuurkunde, drie als je er minder goed in bent”.

Hij besluit uiteindelijk drie pijnstillers te geven. „Die wiebelstepvraag, dat was een goede vraag. Nick vond hem moeilijk? Dat geloof ik direct. Die vraag gaat over krachten, dat vinden veel leerlingen zich moeilijk voor te stellen”.

Nieuws

Meest gelezen

menu