Niemand in Groningen is blij met de blaftaks, toch moet-ie blijven (behalve misschien in Ten Boer en Haren)

Minstens een keer per jaar ruziet de Groningse gemeenteraad over de hondenbelasting. Woensdagavond kwamen de partijen er alweer niet uit. De oppositie heeft zowat alles voor afschaffing over; de coalitie houdt vol dat dat niet uitkan.

Hondenbelasting is een heet politiek hangijzer in herindelingsgemeente Groningen, maar volledige afschaffing lijkt financieel geen haalbare kaart.

Hondenbelasting is een heet politiek hangijzer in herindelingsgemeente Groningen, maar volledige afschaffing lijkt financieel geen haalbare kaart. Foto: Archief DVHN / Jan Willem van Vliet

Als nota bene de VVD en het CDA opperen om de onroerendezaakbelasting (ozb) te verhogen, weet je dat het menens is. Normaliter vinden ze dat Groningen huiseigenaren veel te veel laat betalen. Maar in een ultieme poging om van de hondenbelasting af te komen, zijn de partijen best tot concessies bereid.

‘Hondenbelasting is inefficiënt en onrechtvaardig’

De heffing voor hondenbezitters brengt jaarlijks ruim een miljoen euro in het gemeentelijke laatje. Omdat daar geen specifieke hondenvoorzieningen tegenover staan - de gemeente mag het geld vrij aan alles besteden - willen veel partijen van de blaftaks af. De vraag is hoe de gemeente het gat in de begroting moet dichten dat dan ontstaat.

,,Wat mij betreft door het terugdringen van uitgaven’’, zegt René Bolle (CDA). ,,Maar ik weet hoe moeilijk dat ligt, dus dan moet het maar via de ozb.’’ Wethouder Paul de Rook (D66) van financiën heeft voorgerekend dat het verlies te compenseren is door de belasting voor huiseigenaren met een paar procent te verhogen.

Dat moet dan maar, vindt een groot deel van de oppositie. ,,De hondenbelasting is inefficiënt en onrechtvaardig’’, stelt Bolle. Daarmee zijn coalitiepartijen GroenLinks, D66, PvdA en ChristenUnie het op zichzelf eens; toch zien de partijen het niet zitten om ermee te stoppen.

Vrijstelling voor Haren en Ten Boer

,,Het leidt tot een gat van ruim een miljoen euro, terwijl we jaarlijks al grote tekorten moeten aanvullen op de begroting’’, zegt Jasper Been (GroenLinks). ,,Het beeld voor 2022 is wat dat betreft niet anders.’’

Wil de gemeente al het geplande beleid kunnen uitvoeren, dan komt ze voor volgend jaar al vier miljoen euro tekort, blijkt uit de voorjaarsbrief die wethouder De Rook begin juni naar de raad stuurde. Met andere woorden: Groningen kan het zich niet veroorloven om welke inkomstenbron dan ook te verliezen, vindt Been. Daar sluiten ChristenUnie, D66 en de PvdA zich bij aan.

Ze willen wel overwegen om Haren en Ten Boer van de hondenbelasting vrij te stellen. Die gebieden horen pas sinds 2019 bij de gemeente Groningen en kenden daarvóór geen blaftaks. Volgens De Rook is zo’n plaatselijke vrijstelling juridisch mogelijk.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu