Deze twintigers staan níét te juichen om versoepelingen: ‘Nu de boomers geprikt zijn, alles los? Waarom wachten ze niet op ons?’

Ze houden zich al anderhalf jaar streng aan de maatregelen uit angst zieke familieleden te besmetten of gewoon, uit verantwoordelijkheidsgevoel. Dat nu alles versoepeld wordt vlak voordat zij aan de beurt zijn voor een prik, valt niet bij alle twintigers even goed.

Veel jongvolwassenen houden zich juist goed aan maatregelen zoals het mondkapje.

Veel jongvolwassenen houden zich juist goed aan maatregelen zoals het mondkapje. Foto: Marcel Jurian de Jong

,,Waarom wachten ze niet nog even een paar weken?’’, vraagt Eva Rottink (23). ,,Nu de boomers allemaal geprikt zijn, kan alles opeens los? Terwijl wij ons al die tijd aan allerlei beperkingen hebben gehouden voor die ouderen? Dat is niet eerlijk’’, vindt Janine Kempers.

De vriendinnen uit Hoogezand en Zuidlaren kennen heus wel jongeren in hun omgeving die al tijden aan het feesten zijn. Maar een nog wat groter deel van hun vriendenkring houdt zich juist best goed aan de maatregelen. ,,Mijn tante heeft borstkanker en is vaak heel ziek door de chemotherapie. Die wil ik niet via mijn ouders besmetten’’, zegt Eva.

Niet veilig thuis bij kans op besmetting

,,Ik zag mijn opa en oma soms en mijn moeder kwam er vaak. Lange tijd was het gewoon niet veilig in huis als ik besmet had kunnen worden. Ik heb me dus vaak laten testen, kwam bijna nergens en hield overal afstand en een mondkapje op’’, zegt Janine.

Ze hebben nu allebei een eerste afspraak voor een prik staan vlak voor 1 juli. Zoals een groot deel van hun generatie. Volgens de GGD’s in Groningen en Drenthe heeft het overgrote deel van de begin-twintigers een afspraak gemaakt; meer dan 90 procent. Dit in tegenstelling tot het beeld dat nogal eens bestaat dat de jonge generatie weinig bezig is met het coronavirus.

Viroloog Niesters: ‘Zeg dit ook als vader’

Viroloog Bert Niesters van het UMCG vindt ook dat er te weinig rekening wordt gehouden met de groep die nog niet aan de beurt is geweest voor een vaccin. ,,Dat zeg ik als viroloog maar zeker ook als vader’’, zegt Niesters. ,,Mijn zoon wordt pas deze week voor de eerste keer geprikt. De hele generatie beneden de 31 jaar is nog niet aan de beurt geweest’’, zegt Niesters.

Dat is niet alleen bedreigend voor die jongeren zelf. De kans dat zij ernstig ziek worden van het virus is weliswaar bijzonder klein, maar niet afwezig. Bovendien is de Deltavariant die ook in Nederland snel terrein wint besmettelijker en ziekmakender, ook voor jongeren. Daar komt bij dat het kans groter maakt dat het virus weer opleeft na de zomer. ,,Er is nog best een grote groep niet gevaccineerd’’, vindt Niesters. ,,Ik heb het al vaker gezegd dat we beter nog een paar weken met de versoepelingen hadden kunnen wachten.’’

Dat vinden Eva en Janine ook. ,,Het had mij een geruster gevoel gegeven als ze nog gewacht hadden tot wij ook beschermd waren’’, zegt Eva. ,,Dan had ik meer het gevoel gehad dat de regering rekening met onze generatie hield. Want wij hebben er ook veel last van gehad.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu