Niet langer roken bij de wipkip en de schommel in Veendam: rookvrije openbare ruimte

Foto: Shutterstock

Een rookverbod is het niet, maar Veendam is op weg om net als in Groningen, rookvrije ruimtes aan te wijzen in de openbare ruimte.

Rookvrij staat er op het bord dat komt te staan bij de Wijk Ontmoetings Plaats (WOP) naast obs De Viermaster in Veendam. Donderdag wordt het door leerlingen onthuld. Kinderen moeten kunnen spelen in een gezonde en veilige omgeving. Daar hoort ook een rookvrije speelplaats bij, laat het gemeentebestuur weten.

Peuken

Het is de bedoeling dat alle 9 WOP’s in de gemeente Veendam ‘rookvrij’ worden. Er komt geen verbod op het opsteken van een pafje. Dat laten regels ook niet toe. ,,Het gaat er om dat er een signaal wordt afgegeven’’, zegt Frank Panneman. Hij geeft les aan groep 8 van De Viermaster. ,,Het geeft geen pas als ouders staan te roken als hun kinderen buiten spelen. Mensen worden gevraagd om bij de speelplaats niet te roken. Onze school maakt veel gebruik van de speeltoestellen. Daar passen geen peuken.’’

Motie

Al in december 2017 diende fractievoorzitter Alian Spelde van D66 een motie in om de de speeltuinen in de gemeente Veendam ‘rookvrij’ te maken. Het voorstel werd mede ingediend door de PvdA, het CDA, ChristenUnie, Gemeente-Belangen en de VVD en overgenomen door het college van B en W.

Nieuws

menu