Nietsvermoedend op de racefiets bij Appingedam als twee buizerds de aanval inzetten: 'Het gekras van die klauwen. Man, ik wist niet wat me overkwam'

Een buizerd. Foto: Shutterstock

Wielrenner Dick Koster (52) uit Winschoten reed donderdagavond in de buurt van Appingedam toen hij werd aangevallen door twee buizerds. ,,Je schrikt je een ongeluk, want je ziet ze niet aankomen."

Ha Dick, je was een rondje aan het fietsen?

,,Klopt. Ik maakte een tocht van een kilometer of negentig. Ik had net even stilgestaan om een belletje te plegen op een viaduct over de Rijkweg, een paar kilometer ten zuiden van Appingedam. Toen ik weer ging rijden, deed ik m'n oortjes in en de muziek aan. Ik reed het viaduct af en zat helemaal onderin de beugels. Toen gebeurde het. Een enorme knal op mijn achterhoofd. Man, ik wist niet wat me overkwam."

Een buizerd?

,,Inderdaad. Ik dacht heel even dat het een bekende was die me een enorme tik op mijn hoofd gaf. Maar ik hoorde al snel het gekras van die klauwen op mijn helm. Je schrikt je een ongeluk, want je ziet ze niet aankomen. Voordat ik goed en wel besefte wat er aan de hand was, kwam de volgende al. Die heb ik nog met m'n hand proberen weg te jagen. Echt, als ze nog wat groter waren geweest, was ik gewoon de lucht ingetrokken."

Nou ja...

,,Bij wijze van spreken dan, hè?"

Hoe wist je dat het buizerds waren?

,,Ik heb thuis natuurlijk meteen gegoogled. Kon niet missen. Toen ik het viaduct afreed, stonden er allemaal hoge bomen langs de weg. Daar zal dus wel ergens een nest zitten. Dan willen ze hun jongen beschermen. Ik had al wel eens van andere wielrenners gehoord dat ze een buizerd waren tegengekomen. Maar zij werden niet aangevallen. Ik wel."

Je speelde in de jaren tachtig voor FC Groningen, dus je zou zeggen dat je op de training wel wat gewend was met types als John de Wolf?

,,Haha, ja. Jongens als John waren keihard. Maar ik ben juist gaan fietsen om ontspannen van de rust onderweg te genieten. Pijn lijden in m'n eentje, zeg maar. Maar dit had ik nou ook weer niet in gedachten."

Volgende keer een blokje om?

,,Ik rijd voorlopig in elk geval niet meer over dat viaduct. Weet je wat het is? Ik kan er nu om lachen, maar het is natuurlijk hartstikke gevaarlijk. Ik ben niet de enige die daar langs fietst. Het was rond kwart voor negen 's avonds. Het was dus al een beetje schemerig en dan schijnen buizerds actief te worden. Nou, dat heb ik geweten."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Aanrader van de redactie
menu